15:57 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (214)
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ έφτασε σε ακτές της Τουρκίας μετά από πολύμηνη παραμονή νοτιοδυτικά της Κύπρου και ενώ η αποστολή του είχε παραταθεί έως τις 12 Οκτωβρίου.

Για «ευπρόσδεκτο βήμα» έκανε λόγο εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολιάζοντας την αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», ενώ τόνισε ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

«Η αποχώρηση του "Γιαβούζ" αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Στάνο.

Το Γιαβούζ άρχισε τις δραστηριότητές του τον Ιούλιο 2019 ανατολικά της Κύπρου, ενώ οι τελευταίες του δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαν παραταθεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ναυσιπλοΐας, το σκάφος βρίσκεται στο τουρκικό λιμάνι του Τασούτσου, στην περιοχή της Μερσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, υποσχόμενη ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η κα Μέρκελ ότι αναμένει από την Τουρκία τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX και μια πιθανή αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, παρακολουθεί την πορεία του Γιαβούζ ώστε να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή ένα πρόκειται για αλλαγή θέσης.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (214)
Tags:
Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Γιαβούζ, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK