04:44 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ετήσια έκθεση προόδου εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και τη δέσμη του 2020 για τη διεύρυνση. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων η αύξηση των εντάσεων, στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αν και σημειώνεται πως η χώρα παραμένει βασικός εταίρος της Ένωσης.

Την ετήσια έκθεσή της εξέδωσε η Κομισιόν στην οποία αξιολογείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Όσον αφορά την Άγκυρα, η έκθεση αναφέρει πως τον Μάρτιο του 2020, η χώρα «ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». Παράλληλα, τονίζει ότι η αύξηση των μονομερών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας οδήγησε σε αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά την περίοδο αναφοράς ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών και προκλητικών δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται πόρους υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων σε παράβαση του διεθνούς δικαίου, «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί «βασικό εταίρο της ΕΕ» αν και οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση στην Ένωση έχουν αδρανήσει ενώ η ίδια «εξακολουθεί να απομακρύνεται».

Σχετικά με το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«[Το σύμφωνο] αύξησε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή [...] υπήρξε μια απότομη αύξηση των προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ιδίως τις τουρκικές υπερπτήσεις ελληνικών κατοικημένων περιοχών».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς Ελλάδα και Κύπρο ενώ σημειώνεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Tags:
ένταση, Ανατολική Μεσόγειος, έκθεση, Ελλάδα, Τουρκία, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK