18:58 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
0 02
Βρείτε μας

«Ναι» στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για τη «δηλητηρίαση» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για «τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χαάβιστο.

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο επικεφαλής της φιλανδικής διπλωματίας επεσήμανε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πέτυχαν πολιτική συναίνεση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι».

Μάλιστα, ο Φιλανδός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως σε λίγο «ξεκινά η προετοιμασία του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

Προ μερικών ημερών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, προέβλεψε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας πως το περιστατικό με την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί απλώς ένα άλλοθι, που επεξεργάζονταν εδώ και αρκετό καιρό.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επιβολή κυρώσεων αναλόγως, ενώ εξήγησε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν από τους στόχους που έχουν θέσει οι Δυτικές χώρες σχετικά με την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου.

«Κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα πάντα οδηγούσαν σε ένα πράγμα στις διεθνείς σχέσεις, στα αντίποινα. Συμμετρικά, παράλληλα ή παρόμοια. […] Το ερώτημα είναι, τι θέλουν να επιτύχουν [με τις κυρώσεις]. Για να μάθουν την αλήθεια, να τα καταλάβουν όλα; Πώς θα βοηθήσουν οι κυρώσεις με αυτό;» αναρωτήθηκε η Ζαχάροβα.

Πάντως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη σχέση με τη Μόσχα, όσον αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και άλλους τομείς. 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, γαλλικά ΜΜΕ, ανέφεραν πως οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων και κατά του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
Tags:
δηλητηρίαση, κυρώσει κατά Ρωσίας, κυρώσεις, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK