16:45 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών επιστολή ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Πρόκληση για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Βασικά ζητήματα της Συνόδου θα είναι ο κορονοϊός, το Brexit και το κλίμα, σύμφωνα με την επιστολή του Σαρλ Μισέλ. 

«Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την ανταλλαγή απόψεών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνέχεια, θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση» προσθέτει.

Στη διάρκεια του δείπνου, θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα.

«Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους» επισημαίνει ο Μισέλ στην επιστολή του.

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. 

Μετά τη συζήτησή αυτή, οι ηγέτες, σύμφωνα με τον Μισέλ, θα στραφούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή της ένωσης,

«Τέλος, αναφορικά με την COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε» καταλήγει.
Tags:
Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος, Τουρκία, ΕΕ, Σαρλ Μισέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK