01:42 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος απόδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει, όπως δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ.

Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» που προκάλεσε σάλο χτες στην Κύπρο, έφερε και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το άρθρο του Euobserver, δημοσιεύει τη δήλωση της Κομισιόν που τονίζει πως η Κύπρος δεν αποκλείεται να καταλήξει στο δικαστήριό της, για την πώληση ευρωπαϊκής ιθαγένειας σε πλούσιους ανθρώπους με πιθανό ποινικό υπόβαθρο.

Στο ρεπορτάζ διάρκειας 57 λεπτών της μυστικής ομάδας δημοσιογράφων του Αl Jazeera, εμφανίζονται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης και άλλοι δύο εργαζόμενοι στον Όμιλο Giovani, καθώς και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης, να συνομιλούν εν αγνοία τους με «εκπροσώπους επενδυτών», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που τους παγίδευσαν με κρυφές κάμερες.

«Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι μας πήγαν στην Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν φανταστικό πελάτη ο οποίος έφυγε από την Κίνα και ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος» αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Η εν λόγω έρευνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μαγνητοσκοπούσε κρυφά τους Κύπριους πολιτικούς που ήταν πρόθυμοι να παραβιάσουν την νομοθεσία, και να χορηγήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο σε έναν Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο.

«Παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι ανταλλάσσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκάλυψη του Al Jazeera, αναφέροντας ότι η επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση του κυπριακού συστήματος με το δίκαιο της ΕΕ, «ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση.

Μετά την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπό του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό -και όχι μόνο- και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει» δηλώνει.

 

Tags:
οικονομικό σκάνδαλο, πολιτικό σκάνδαλο, σκάνδαλο, διαβατήριο, δικαστήριο, δικαστήρια, Δικαιοσύνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κομισιόν, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK