11:51 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Καίριας σημασίας είναι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει την Πέμπτη (15/10), με την Ελλάδα να θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το Βερολίνο πιθανόν να πατήσει «φρένο» ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει η Αθήνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αρχίζει την Πέμπτη (15/10), σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πέτσας: Έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα

Ο Πέτσας χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη (14/10), σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το «Oruç Reis» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελλόριζο και εκτίμησε πως «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα και προσπαθεί να τον βγάλει».

Ερωτώμενος για τη δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, περί έναρξης σεισμικών ερευνών του «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάντως, έσπευσε να προσθέσει το εξής:

«Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Τετάρτη (14/10), απέστειλε πρόκληση προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Έτσι, σύμφωνα με αυτήν, στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθούν το Brexit, η πανδημία του κορονοϊού και το κλίμα.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Μισέλ επισημαίνει:

«Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID-19 αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως είναι τα αφρικανικά κράτη, θα τεθεί επί τάπητος την Παρασκευή (16/10).

​Γερμανικό «όχι» σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Απίθανο θεωρεί το Βερολίνο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη (15/10), σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ε.Ε. θα αλλάξει τη στάση της σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση της Συνόδου να μην επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα μέχρι νεωτέρας.

Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε και πάλι την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σαρλ Μισέλ, Γερμανία, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK