11:04 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την ΕΕ να αποδοκιμάζει τις «μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» στο κείμενο συμπερασμάτων.

Η τουρκική προκλητικότητα συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώθηκε προ ολίγου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.» επισημαίνεται ακόμα. 

Τέλος, ως προς την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνεται: 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Σημειώνεται πως, παρότι το πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλάμβανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ηγέτες των 27 συζήτησαν το θέμα. 

Άλλωστε, όπως είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο τραπέζι των συνομιλιών θα περιλαμβανόταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία διενεργεί έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε δηλώσει νωρίτερα πως θα γινόταν προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Tags:
τουρκική προκλητικότητα, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK