23:36 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (756)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για έναν ακόμη χρόνο.

Την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για ένα έτος, αποφάσισε το Συμβούλιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα, τόσο στους υπεύθυνους όσο και σε όσους εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Οι κυρώσεις αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ, αλλά και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, απαγορεύεται η διάθεση κεφαλαίων σε όσους υπόκεινται στις κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς κυρώσεων κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019. Τότε, η ΕΕ είχε σταθεί στο πλευρό της Κύπρου όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, καλώντας μάλιστα την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις για περιοριστικά μέτρα.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (756)
Tags:
κυρώσεις, Μεσόγειος, γεωτρήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK