06:44 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Το πρόβλημα των «ανενεργών τρομοκρατών» σε χώρες των Βαλκανίων ανέδειξε η πρόσφατη επίθεση στη Βιέννη.

Η Βόρεια Μακεδονία, η οποία αποδείχθηκε τόπος γέννησης του Αλβανού που ήταν πίσω από την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, θα παράσχει στην αστυνομία της Αυστρίας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Μόνο μέσω κοινών προσπαθειών μπορεί η περιοχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «ανενεργών τρομοκρατών» και να αποτρέψει πιθανή βία, αναφέρει σε σχόλιό του για το Sputnik, ο Βλαντιμίρ Πιβοβάροφ, συντονιστής για τη διαχείριση των συνόρων, στην σκοπιανή κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ένας Αλβανός γεννημένος στη Βιέννη και με ρίζες από τη Βόρεια Μακεδονία ήταν πίσω από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βιέννη, που οδήγησαν στον θάνατο πολλών ανθρώπων, ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Αρχές της Αυστρίας ζήτησαν αμέσως τα διαθέσιμα επιχειρησιακά στοιχεία από την αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Europol.

Ο 20χρονος δράστης, Κουζτίμ Φεζτζουλάι, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Προφανώς, θυσίασε σκόπιμα τη ζωή του για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο δεν κατάφερε ποτέ να συμμετάσχει. Πέρσι τον Απρίλιο συνελήφθη κατά την προσπάθειά του να ενταχθεί στις ομάδες εξτρεμιστών στη Συρία και καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκισης. Τον Δεκέμβριο, όμως, απελευθερώθηκε πρόωρα λόγω της αυστριακής νομοθεσίας που προβλέπει μειωμένες ποινές για νέους εγκληματίες. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι φέτος τον Ιούλιο απετράπη άλλη μια προσπάθειά του να φτάσει στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Φεζτζουλάι, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα –της Αυστρίας (όπου γεννήθηκε) και της Βόρειας Μακεδονίας απ’ όπου ήταν οι γονείς του– ήταν γνωστός στην Αυστριακή Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (BVT). Τα Σκόπια θα ενημερώσουν την αυστριακή αστυνομία για το αν είχε επαφές με τα «αδέρφια» του στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού, μέχρι σήμερα, από τους 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, περίπου 80 έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και περίπου 30 ακόμη περιμένουν να επιστρέψουν. Ο Μπόρτσε Πετρέβσκι, εκπρόσωπος αυτής της επιτροπής, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις εναντίον εκείνων που επέστρεψαν και για τους οποίους υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες ως μέλη ξένων ένοπλων ομάδων. Οι υπόλοιποι θα λάβουν ψυχολογική υποστήριξη αν τη χρειάζονται.

Σχεδόν 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έφυγαν από τη χώρα τους για να πολεμήσουν στην πλευρά του Ισλαμικού Κράτους στα πεδία της μάχης στη Συρία και το Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν καταγράφηκαν νέες αναχωρήσεις πολιτών, ενώ εκτός από την ήττα του ίδιου του Ισλαμικού Κράτους, πριν από έξι χρόνια στην τότε πΓΔΜ ψηφίστηκε νέος ποινικός νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, η συμμετοχή σε εχθροπραξίες ως μέλη ξένων ενόπλων ομάδων και η χρηματοδότηση αυτής της συμμετοχής χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών.

Την 1η Σεπτεμβρίου η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας διοργάνωσε επιχείρηση κατά μίας τρομοκρατικής ομάδας στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Κουμάνοβο. Είχαν συλληφθεί τρία άτομα ως τρομοκράτες. Στον χώρο βρέθηκαν πέντε αυτόματα όπλα, ένα πολυβόλο, χειροβομβίδες, εκρηκτικά και πολλά πυρομαχικά, καθώς και σημαίες κι άλλα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους. Και τα τρία άτομα είχαν εμπειρία συμμετοχής σε εχθροπραξίες στη Συρία και, σύμφωνα με την έρευνα, επέστρεψαν στη χώρα για να στρατολογήσουν νέους μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος.

«Τέτοια άτομα παρακολουθούνται κάθε δευτερόλεπτο»

Ερωτηθείς εάν οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας παρακολουθούν τους πολίτες που έχουν επιστρέψει στη χώρα από τις περιοχές των ένοπλων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της πΓΔΜ και σημερινός συντονιστής στην σκοπιανή κυβέρνηση για τη διαχείριση των συνόρων, Βλαντιμίρ Πιβοβάροφ, απαντά κατηγορηματικά:

«Απολύτως. Παρακολουθούνται, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Τέτοια άτομα παρακολουθούνται κυριολεκτικά κάθε δευτερόλεπτο. Δηλαδή, συλλέγονται όλα τα σχετικά επιχειρησιακά δεδομένα, βάσει των οποίων οι υπηρεσίες πληροφοριών βγάζουν συμπεράσματα σχετικά με το τι συμβαίνει και πώς πρέπει να ενεργούν» δηλώνει ο Πιβοβάροφ στο Sputnik.

Ο Πιβοβάροφ σημειώνει ότι αμέσως μετά τη λήψη του αιτήματος της αυστριακής αστυνομίας, μίλησε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι χώρες της περιοχής που έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες πρέπει να τις στείλουν στην Αυστρία.

«Πάντα έλεγα ότι οι άνθρωποι που επέστρεψαν από ζώνες συγκρούσεων όπου πολεμούσαν για το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν "ωρολογιακές βόμβες" και αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν εκεί. Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, εργάζονται για την παρακολούθηση των κινήσεων, των επαφών και των συνδέσεών τους. Αυτοί είναι οι αποκαλούμενοι “ανενεργοί τρομοκράτες”. Μια μέρα όμως μπορεί να λάβουν σήμα για να πραγματοποιήσουν κάτι σαν αυτό που είδαμε στη Βιέννη. Γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενότερη και καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες εγκαίρως» σημειώνει ο Πιβοβάροφ.

«Η Ευρώπη πρέπει δημιουργήσει ειδική μονάδα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία, παρόμοιες τρομοκρατικές ομάδες υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γενικά σε ολόκληρη την περιοχή, και πρόκειται για πολύ καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη αποτελούν οι βομβιστές αυτοκτονίας, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράττονται απ' αυτούς προκαλούν τα μεγαλύτερα ατυχήματα.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα μάθημα απ' αυτό και να δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο στο μέλλον μπορεί να γίνει μεγαλύτερο. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία των κρατών με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψουμε σε αυτή τη μονάδα να λειτουργεί σε ολόκληρη την Ευρώπη» δηλώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεξάρτητη λειτουργία των ειδικών υπηρεσιών των χωρών θα οδηγήσει σε επανάληψη της επίθεσης στη Βιέννη και τότε όλοι θα συζητήσουν για το νέο χτύπημα αντί να το αποτρέψουν εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Ο Πιβοβάροφ είναι σίγουρος ότι για να αποφευχθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, απαιτείται πολλή δουλειά για την επανακοινωνικοποίηση ανθρώπων που πολεμούσαν στη Μέση Ανατολή και επέστρεψαν στις χώρες τους.

Βάσει των λεγομένων του, η Βόρεια Μακεδονία έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο όπου ασχολούνται μ' αυτό το ζήτημα. Οι ειδικοί εργάζονται και με τους «επαναπατριζόμενους», καθώς και με τις οικογένειές τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο περί ποινικής δίωξης για συμμετοχή σε εχθροπραξίες ως μέλη των ξένων ενόπλων ομάδων, εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Ωστόσο, οι αυστριακές υπηρεσίες εργάστηκαν επίσης για την επανακοινωνικοποίηση του Κουζτίμ Φεζτζουλάι, προφανώς όμως χωρίς επιτυχία.

Tags:
Ισλαμικό Κράτος, ISIS, τρομοκρατικό χτύπημα, τρομοκρατική επίθεση, τρομοκρατία, Βιέννη, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK