14:42 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (497)
0 01
Βρείτε μας

Προετοιμάζονται ήδη εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» συνιστά «την καλύτερη ευκαιρία για να νικηθεί ο κορονοϊός», σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη (11/11) εγκρίνεται «συμβόλαιο για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer».

«Αυτό είναι το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Μόλις γίνει αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη» ισχυρίστηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων».

Τέλος η κα Φον ντερ Λάιεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού».

Σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας

Νωρίτερα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, σκοπεύοντας «τις προσεχείς ημέρες» να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19.

«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων και θα ακολουθήσουν διαδικασίες για τρεις ή τέσσερις ημέρες ώστε να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών-μελών και στη συνέχεια θα υπογράψουμε» εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία το Σεπτέμβριο με τις δύο εταιρείες για την προ-παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των  συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο».

Σύμφωνα μάλιστα με τη Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει ήδη σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προ-παραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευή: με τη σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με τη γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).

Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων [...] ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο» κατέληξε χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριακίδου.

 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (497)
Tags:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Pfizer, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK