13:51 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1637)
0 05
Βρείτε μας

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες από τη σφαγή 17 εκατομμυρίων βιζόν στη Δανία, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που φτάνουν από τη Δανία, καθρεπτίζοντας την αδυσώπητη πραγματικότητα την οποία έχει επιβάλει σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού

Με το μεταλλαγμένο στέλεχος της COVID-19, «Cluster 5», που ανιχνεύθηκε σε βιζόν και μεταδίδεται στον άνθρωπο, να αποτελεί δαμόκλειο σπάθη, οι Αρχές της Δανίας θανάτωσαν 17 εκατομμύρια θηλαστικά από 1.139 φάρμες, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται στα τελευταία στάδια δοκιμών.

Η μετάλλαξη του ιού έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία, με τη Δανία να προσπαθεί να βάλει φρένο, θανατώνοντας 17 εκατομμύρια βιζόν, τα οποία μεταφέρθηκαν με φορτηγά και εκσκαφείς σε μαζικούς τάφους.

​Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, τα ζώα ενταφιάστηκαν σε κομμάτι γης που ανήκει στο στρατό κοντά στην πόλη Χόλστεμπρο (βορειοδυτικά), ελλείψει αποτεφρωτηρίων που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες από τον ασύλληπτο αριθμό των νεκρών ζώων.

Σημειώνεται ότι στη Δανία, από μινκ (που εκτρέφονται για τη γούνα τους), μολύνθηκαν ήδη 12 άτομα.

Συναγερμός και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Δεν είναι ωστόσο μόνο η Δανία που ανησυχεί για την πιθανή εξάπλωση μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, καθώς συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλα εκτροφεία βιζόν στην Ευρώπη, όπου έχουν αρχίσει έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα και να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

Η Βρετανία απαγόρευσε μάλιστα την είσοδο φορτηγών που έχουν περάσει από τη Δανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και πλοίων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη σκανδιναβική χώρα.

Κρούσματα πάντως του νέου στελέχους COVID-19, «Cluster 5», που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ως τώρα, έχουν εντοπιστεί εκτός από τη Δανία και σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ.

​Νομική εμπλοκή και αντιδράσεις γύρω από τη μαζική θανάτωση

Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε πάντως από την πλευρά της ότι η μαζική θανάτωση των βιζόν δεν ήταν νομικά βάσιμη, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την απόφαση εξόντωσης όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.

Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε τη θανάτωση όλων των βιζόν στη χώρα, ενός πληθυσμού που ανέρχεται μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, ωστόσο ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων, ενώ ο Τύπος της χώρας αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Ο υπουργός Γεωργίας, Μόγκενς Γένσεν, παραδέχθηκε μάλιστα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε το κενό στη νομοθεσία όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Μια εκδοχή που αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή» κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).

«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, ο οποίος δεν ανέφερε ότι "ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση"» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1637)
Tags:
βιζόν, Δανία, ζώα, σφαγή, πανδημία, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK