12:11 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (735)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα, σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και αν δεν ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις κατά της Γαλλίας.

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και αν δεν ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις κατά της Γαλλίας, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως κάνει γνωστό μέσω της ιστοσελίδας της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεν δίστασε να υπενθυμίσει στην Άγκυρα την προοπτική των κυρώσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

«Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Λε Ντριάν.

Παράλληλα, αφού καταδίκασε την «πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας», κατέστησε σαφές πως αναμένει από την Άγκυρα να ανακαλέσει τις προσβολές της ενάντια στη Γαλλία.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις όσον αφορά στην πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα [Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ελλάδα, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ], στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, υπήρξε μια μείζων ποιοτική διαφοροποίηση» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Παρά, δε, την πρόσφατη καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη από τις τουρκικές Αρχές, ο Λε Ντριάν σημείωσε πως αναμένει ακόμα σημαντικές διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πως «περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα».

Όσον αφορά τέλος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εστίασε στη σημασία του να σεβαστεί η Τουρκία τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος σκλήρυνσης των κυρώσεων που πιθανώς υιοθετηθούν εναντίον της.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (735)
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, κυρώσεις, Γαλλία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK