00:01 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (286)
0 0 0
Βρείτε μας

Θερμής υποδοχής έτυχε, την Τρίτη (10/11), από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Ζοσέπ Μπορέλ, την Τρίτη (10/11), χαιρέτισε την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Μπορέλ, επισημαίνεται το εξής:

«Χαιρετίζω την παύση των εχθροπραξιών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η εκεχειρία που έγινε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, θα συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω απώλειας ζωών και ελπίζουμε ότι είναι το πρώτο βήμα προς μια συνολική διευθέτηση».

Ακόμα, ο Μπορέλ υπογραμμίζει:

«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι βιώσιμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τους καθιερωμένους, υπό την Ομάδα του Μινσκ που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες και στην εφαρμογή συμφωνιών για μια ειρηνική και ευημερούσα ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του Νότιου Καυκάσου».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ενέκριναν κοινή δήλωση, τη Δευτέρα (09/11), για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, Προέδρου της Ρωσίας, οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σταμάτησαν από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα παραμείνουν στις θέσεις τους και πρέπει να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και νεκρών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, χαρακτήρισε αυτήν τη συμφωνία μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση γι' αυτόν.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, θεώρησε την υπογραφή της συμφωνίας ως «παράδοση της Αρμενίας» και, για τον ίδιο, το κείμενό της είναι πιο ευεργετικό για το Μπακού και πλέον, αφού τελείωσε το στρατιωτικό στάδιο, έφτασε η ώρα για τα πολιτικά ζητήματα.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (286)
Tags:
Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμφωνία, Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK