22:49 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
0 04
Βρείτε μας

Συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους σύναψε σήμερα η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech «έδωσαν τα χέρια» σήμερα για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορονοϊού.

«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις ενώ έχουν επιλογή να προμηθευτούν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο τις επόμενες ημέρες για αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων. 

Η επίτροπος έκανε γνωστό ότι η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα προς έγκριση στο Σώμα των Επιτρόπων για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο.

Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες για τρεις ή τέσσερις ημέρες για να δοθεί το πράσινο φως των κρατών-μελών και στη συνέχεια θα πέσουν οι υπογραφές.

Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech.

Εφόσον τα λάβει, θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
Tags:
Κομισιόν, Pfizer, ΕΕ, πανδημία, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK