23:03 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (735)
0 0 0
Βρείτε μας

Πολύ λυπηρές χαρακτήρισε τις NAVTEX της Τουρκίας, με τις οποίες ενισχύει το κλίμα έντασης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τις σοβαρές ανησυχίες της για το δρόμο της κλιμάκωσης που συνεχίζει να ακολουθεί η Τουρκία, πυροδοτώντας την ένταση, εξέφρασε η Κομισιόν, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους γείτονες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την «εξεύρεση διαρκών λύσεων».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει επίσης «πολύ λυπηρές» τις τουρκικές NAVTEX για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας, απαιτώντας τον σεβασμό των ψηφισμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στάνο, συμπληρώνοντας ότι «η NAVTEX για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι πολύ λυπηρή».

Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή».

«Έχουμε φτάσει σε διάφορα επίπεδα στις τουρκικές Αρχές για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις ενέργειες στα Βαρώσια και τη νέα NAVTEX για το Oruc Reis» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι «χθες η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ, έθεσε τα θέματα στον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Όσον αφορά στα Βαρώσια, ο Πίτερ Στάνο επισήμανε ότι «η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την 1η Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)», προσθέτοντας πως: «Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Η ΕΕ προτρέπει τον σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει αντ' αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και με καλή πίστη να συμμετέχει με συνεχείς προσπάθειες στην οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που -όπως σημείωσε ο ίδιος- «θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

«Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να ταξινομηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (735)
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Βαρώσια, Navtex, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK