23:50 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
0 12
Βρείτε μας

Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν τη Δευτέρα την έγκριση του προϋπολογισμού 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει την εισαγωγή και πιθανότατα τη χρήση του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό Sputnik V κάτι που εγείρει ανησυχία για την ασφάλεια και θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σκληρή γραμμή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο μεταναστευτικό και η όλο και πιο αυταρχική, σύμφωνα με τους επικριτές του, πρόσδεσή του με την εξουσία, κάτι που ο ίδιος αρνείται, καθώς και η επιδίωξη στενών σχέσεων με τη Ρωσία έχουν προκαλέσει επανειλημμένες συγκρούσεις με την ΕΕ.

Την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, αναμένεται ακόμα μία αναμέτρηση, την ώρα που οι «27» θα εξετάσουν πιθανότατα το σχέδιο διάσωσης για τον κορονοϊό και τον επταετή προϋπολογισμό, τον οποίο μπλοκάρουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Σημείο τριβής είναι ο όρος που θέτει η ΕΕ και εξαρτά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να διεξάγει δοκιμές και πιθανόν να παράγει το ρωσικό εμβόλιο, μία πρωτοφανής κίνηση για κράτος-μέλος της ΕΕ, που έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες διενέξεις με τις Βρυξέλλες. 

Ερωτηθείς για τα συγκεκριμένα σχέδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters: «Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν ένα κράτος μέλος θέλει να χορηγήσει στους πολίτες του εμβόλιο που δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)».

Με βάση του ευρωπαϊκούς κανόνες, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ πριν διατεθεί σε κάποια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τονίζει ο οργανισμός.

«Αυτό είναι το σημείο όπου συναντώνται η διαδικασία έγκρισης και η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο. Αν οι πολίτες μας αρχίσουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, αν αυτό δεν έχει περάσει από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα είναι πολύ δυσκολότερο να εμβολιασθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πρόσφατη μελέτη σε 8.000 άτομα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία διαπίστωσε ότι εκείνοι που θα λάμβαναν «σίγουρα» κάποιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήταν λιγότεροι από το 55% του πληθυσμού που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζεται για την παροχή της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παραπληροφόρηση και η εντύπωση για ανεπαρκείς ελέγχους ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της εμπιστοσύνης ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει δοκιμές και αδειοδότηση του Sputnik V και ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει τις εισαγωγές μικρού αριθμού δόσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισαγωγές του ρωσικού εμβολίου τον επόμενο χρόνο, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικού ταμείου (RDIF) που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι το Sputnik V έχει 92% αποτελεσματικότητα στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος και η χώρα ετοιμάζει μαζικές δόσεις.

Η κυβέρνηση Ορμπάν δεν έχει απαντήσει αν η πρόθεσή της είναι να αδειδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα εμβόλια πρέπει να μείνουν έξω από την πολιτική και οι χώρες θα πρέπει να έχουν επιλογή για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσουν τους πολίτες τους» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι παράρτημα του οργανισμού ζήτησε επιστημονική συμβουλή από τον EMA στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του ο ΕΜΑ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για το εμβόλιο ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ουγγαρία.

Το ρωσικό εμβόλιο θα δοκιμασθεί και θα παραχθεί, εκτός της Ρωσίας, σε μία σειρά από χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί ακόμη και την εισαγωγή του Sputnik V από ένα από τα κράτη-μέλη της.

Η προσωρινή εισαγωγή και διάθεση εμβολίων άνευ αδείας επιτρέπεται μόνο για επείγουσα χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε απάντηση υποψιών για διασπορά ή επιβεβαιωμένης διασποράς παθογόνων παραγόντων, τοξικών, χημικών παραγόντων, οποιοσδήποτε από τους οποίους μπορεί να είναι επιβλαβής» σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αυτή η σπάνια εξαίρεση έχει συζητηθεί ευρέως από ευρωπαίους ειδικούς τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ευρέως υποστηριζόμενη άποψη είναι ότι πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Τέτοιες εξαιρετικού χαρακτήρα διαδικασίες, είπε, μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (518)
Tags:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρία, Sputnik V, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK