09:24 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ποιος έχει την εμφάνιση των Τατάρ-Μογγόλων στα Βαλκάνια; Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας πρότεινε «να κοιταχτούμε όλοι μαζί στον καθρέπτη».

Μετά τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία έδειξε τον πραγματικό… χαρακτήρα της στη χώρα του, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων του στο κοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως ως αντάλλαγμα της στήριξής της, η Σόφια εισέπραξε τη ρητορική μίσους που αντανακλάται στα σχολικά βιβλία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης η Βόρεια Μακεδονία προσπάθησε να επιβάλει στην ευρωπαϊκή κοινότητα τη σημασία της αναγνώρισης της βόρειας μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ορθώνοντας εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών.

Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι εάν το 2017 η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δεν είχαν υπογράψει τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, δεν θα υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, η πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας άρχισε, όπως λένε, να δείχνει τα δόντια της. Η ρητορική μίσους κλιμακώθηκε. […] Οι εργασίες της κοινής επιτροπής μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ σχεδόν τερματίστηκαν λόγω απροθυμίας να αποδεχθούν αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα, επειδή στη συνθήκη αναφέρεται ότι η λειτουργία της επιτροπής μπορεί να πραγματοποιείται μόνο βάσει εξακριβωμένων ιστορικών γεγονότων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρακατσάνοφ.

Σύμφωνα πάντα με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, τα Σκόπια πρέπει να δείξουν πραγματικά ότι η αρνητική τους στάση απέναντι στη χώρα του αποτελεί παρελθόν. προκειμένου να αλλάξει η Σόφια τη στάση της σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρώτα απ' όλα όμως, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα σχολικά βιβλία, στα οποία οι Βούλγαροι δεν θα αναφέρονται ως Τατάρ-Μογγόλοι, φασίστες (σ.σ. λόγω της βουλγαρικής κυβέρνησης στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) και δολοφόνοι», καθιστά σαφές ο Καρακατσάνοφ προσθέτοντας:

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Τατάρ-Μογγόλων. Σε μια συνάντηση, στην οποία ήμουν με την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας), ζήτησα από τους συναδέλφους μας από τη Βόρεια Μακεδονία να κοιταχτούμε όλοι μαζί στον καθρέπτη, να κοιτάξουν προσεκτικά την κυρία Ζαχαρίεβα και εμένα και να σκεφτούμε όλοι μαζί πόσο αληθινές είναι οι δηλώσεις ότι οι Βούλγαροι είναι Τατάρ-Μογγόλοι, και, εάν υπάρχει κάποιος λαός που να μοιάζει περισσότερο με αυτούς».

«Η Βουλγαρία υποστηρίζει την πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ε.Ε», ξεκαθάρισε ο Βούλγαρος υπουργός, υποστηρίζοντας η ίδια η Βόρεια Μακεδονία ευθύνεται για τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλγαρίας.

Καταλήγοντας, ο Καρακατσάνοφ σημείωσε πως «οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται πιο κοντά σε μας λόγω αίματος και ιστορίας, και γι’ αυτό η Βουλγαρία έκανε τα πάντα ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να θέσουν στην κυβέρνησή τους το ερώτημα γιατί ακολούθησε την πολιτική εκείνη που την οδήγησαν εκτός διαπραγματεύσεων».

 

Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, NATO, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βουλγαρία, Σκόπια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK