17:48 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Για τα σενάρια μετά το βέτο των δυο χωρών κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πανδημία και το πακέτο ανάκαμψης, μας μιλούν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έφερε η πανδημία, αποδεικνύει την έλλειψη αντανακλαστικών, τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις της. Και τα προγνωστικά δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Την ώρα που όλοι περιμένουν με αγωνία τους καρπούς της τηλεδιάσκεψης των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορονοϊού και το πακέτο ανάκαμψης, το χρήμα που θα «ζεστάνει», με άλλα λόγια, τις ευρωπαϊκές οικονομίες, την ώρα που αναμένεται να εγκριθεί και ο νέος μηχανισμός που για τη μείωση των κονδυλίων της Ε.Ε., σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου, η διαδικασία ταράσσεται. Ξεκινώντας με δυο ηχηρά βέτο: της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες υποστηρίζονται, να σημειωθεί, από τη Σλοβενία.

Το βέτο που άσκησαν για το πακέτο ανάκαμψης και το κράτος δικαίου, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Εικάζεται ότι μπορεί να είναι και 6 μηνών, με ανυπολόγιστο κόστος για τις διαλυμένες από την COVID-19 εθνικές οικονομίες της Ε.Ε.

Πολλοί αναρωτιούνται  αν θα υποστούν κυρώσεις τα δυο κράτη-μέλη. Το βέτο μπορεί να τους κοστίσει σε κονδύλια, προοικονομώντας επιπλέον τον κίνδυνο της  αποβολής τους από τη Ένωση;

«Δεν θεωρώ ότι  θα υπάρξουν κυρώσεις. Δεν μπορούν να υπάρξουν σε αυτή την φάση γιατί πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την επιβολή τους. Ο καβγάς γίνεται για να μην υπάρξει αυτό το πλαίσιο» υποστηρίζει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος. «Έχει εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία η σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά Ουγγαρία και Πολωνία, με την υποστήριξη της  Σλοβενίας, βάζουν βέτο στον  προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια. Έχουν το δικαίωμα», προσθέτει ο ευρωβουλευτής, «διότι δεν μπορούν να βάλουν βέτο στη σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό του κράτους Δικαίου. Επομένως, πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που όμως θα διαρκέσει».

Το πιεστικό ερώτημα είναι «πόσο;». «Άγνωστο. Μέσα από τις διαδικασίες των Βρυξελλών πιστεύω θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όντως μας πιέζει ο χρόνος. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Έπρεπε μέχρι τα τέλη του χρόνου να έχουν εγκριθεί  τα πάντα από όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Επομένως, διακρίνω μια σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει καθυστέρηση. Περιμέναμε τα λεφτά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Απ' ότι φαίνεται θα πάμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όλη αυτή η διαδικασία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καθυστερεί την καταβολή των χρημάτων που έχουμε ανάγκη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης» επισημαίνει ο κ. Κύρτσος.

Υπάρχουν και τα ακραία σενάρια ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό», υπογραμμίζει, παραδεχόμενος ωστόσο πως «άμα μπλοκάρει το σύστημα προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει έγκριση. Αλλά δεν το προβλέπω. Επειδή είμαι αρκετά έμπειρος πλέον, θεωρώ ότι πάντα ξεκινάνε κάποιοι από σκληρές θέσεις για να καταλήξουν τελικά σε ένα συμβιβασμό. Τώρα το πόσο χρόνο θα πάρει και ποιας μορφής θα είναι, θα δούμε αποκλειστικά στην πράξη» καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

«Το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές, με ευρύτατη πλειοψηφία, ότι  η συμφωνία συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κόκκινη γραμμή. Η επιλογή του βέτο των κυβερνήσεων της  Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επειδή διαφωνούν με τον σεβασμό του κράτους Δικαίου, δεν μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή του» εκτιμά από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Αυτός ο μηχανισμός απαιτεί ειδική πλειοψηφία για την έγκρισή του στο Συμβούλιο Δηλαδή, θα περάσει ο μηχανισμός και με το δικό τους βέτο» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης, που μας αναλύει το γιατί: «Απαιτείται 55% πλειοψηφία των κρατών μελών που να εκφράζουν το 65% του  ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η πλειοψηφία που συμφωνεί είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι 24 από τα 27 κράτη μέλη και ο πληθυσμός του είναι πάνω από το  90%. Αυτό δεν μπορούν δηλαδή να το μπλοκάρουν».

Τι είναι αυτό που μπορεί να μπλοκάρει το βέτο; «Τον πολυετή προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους της Ε.Ε., δηλαδή κονδύλια από τα οποία θα επωφεληθούν και οι λαοί τους, παίρνοντας πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Άρα με την απειλή του βέτο πυροβολούν τα πόδια τους».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Δεν προκαλούν ωστόσο την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά και ο δεύτερος συνομιλητής μας. «Δεν νομίζω ότι έχουν πρόθεση να φύγουν από την Ε.Ε. Γιατί αυτό θα τους κόστιζε πολύ οικονομικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά», τονίζει, αναπτύσσοντας όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα:

«Πρώτο σενάριο που έχουμε μπροστά μας είναι να καθυστερήσει η έναρξη εφαρμογής του νέου πολυετούς προϋπολογισμού και των ίδιων πόρων, που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτούς θα πληρώνονται οι τόκοι του δανεισμού της Κομισιόν».

Σε αυτή την περίπτωση ίσως να υπάρξει «ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα έχει το χρώμα της πολύ πολύ μεγάλης πλειοψηφίας. Μπορεί να είναι αυτό ένα φύλλο συκής πίσω από το οποίο θα κρύψουν την τελική υποχώρησή τους Ουγγαρία και Πολωνία. Αν και ο Όρμπαν σήμερα το πρωί -κι αυτό είναι ενδιαφέρον- προανήγγειλε σε ουγγρικό ραδιόφωνο συμβιβασμό. Παρότι Ούγγρος ετοιμάζει ένα είδος ισπανικής υποχώρησης. Περιμένουμε» προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.

Το σενάριο να υποχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 95% της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στο βέτο των δυο «είναι ένα σενάριο που δεν τίθεται καν», συνεχίζει.

Υπάρχει το σενάριο τα πράγματα μείνουν όμως «ακίνητα» για καιρό. «Είναι από τα πιθανά. Από την καθυστέρηση αυτή θα πληγεί όλη τη Ε.Ε., και επομένως και η Ουγγαρία και η Πολωνία και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμόζονται έκτακτοι προϋπολογισμοί».

Από τους οποίους θα εξαιρούνται οι δύο χώρες; «Βεβαίως. Αν τραβήξουν το σκοινί θα υποστούν το κόστος. Προφανώς παίζουν ένα παιχνίδι προσπαθώντας να κρατήσουν υπό ομηρία τον πολυετή προϋπολογισμό σε μια στιγμή που καλπάζουν και το δεύτερο κύμα πανδημίας και η ύφεση. Οι προϋποθέσεις του κράτους δικαίου προκαλούν την κόντρα, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες για το μεταναστευτικό. Πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η συζήτηση είναι εκτός του μεταναστευτικού. Έχει να κάνει με τις παραβιάσεις των κανόνων της δημοκρατία αποκλειστικά, με την εφαρμογή του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, που έχουν συνυπογράψει και η Ουγγαρία και η Πολωνία».

Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό μπορεί η κατάσταση να παραμένει πραγματικά στάσιμη, συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης. «Το μπαλάκι βρίσκεται πρώτα απ’ όλα σε αυτούς που απειλούν με βέτο και στην ηγεσία του Συμβουλίου: στη Μέρκελ και τον Μισέλ. Θα έχουμε σύντομα πάντως εξελίξεις» καταλήγει.

Tags:
Πολωνία, Ουγγαρία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πανδημία, κορονοϊός, Άνγκελα Μέρκελ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK