06:24 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1915)
0 02
Βρείτε μας

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν λήξει το γενικό lockdown στην Αγγλία λόγω κορονοϊού, στις 2 Δεκεμβρίου.

Ευχάριστα είναι τα νέα που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, το εθνικό lockdown αναμένεται να αρθεί στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο ειδικοί έχουν καταρτίσει σχέδιο με τοπικές απαγορεύσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως γνωστοποίησε ο Τζόνσον, η απόφαση για περιορισμούς θα εξαρτάται από τα κρούσματα σε κάθε περιοχή. Κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένες περιοχές αντί να χαλαρώσουν, μπορεί ακόμα και να ενισχυθούν.

Σε ολόκληρη πάντως την Αγγλία, στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, αλλά και τα κέντρα αισθητικής και αναψυχής.

Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι συναυλίες σε υπαίθρια γήπεδα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός.

Από την άλλη, ο «κανόνας των 6», όσον αφορά στις συναθροίσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους, ενώ παμπ, μπαρ και εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά μόνο στις περιοχές χαμηλού κινδύνου (ζώνη 1 και στη ζώνη 2) και θα κλείνουν στις 23:00.

Οι περιοχές της Αγγλίας θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, σε καθεμία από την οποία θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τα κρούσματα και τους νοσηλευομένους.

Στην πρώτη κατηγορία, θα ισχύει ο κανόνας των 6, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους, ενώ τα εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο καθιστούς πελάτες. Στη δεύτερη θα επιτρέπονται σε παρέες μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ ο κανόνας των έξι θα ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους, με την πώληση αλκοόλ να επιτρέπεται μόνο όταν ο πελάτης παραγγέλνει και φαγητό. Στην τρίτη βαθμίδα τέλος τα γήπεδα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμένουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπεται μόνο το φαγητό σε πακέτο.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα αναθεωρούνται κάθε 14 ημέρες.

«Όλοι μας θέλουμε κάποιου είδους Χριστούγεννα, τα χρειαζόμαστε, όμως η COVID-19 δεν ξέρει ότι έχουμε Χριστούγεννα» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει να βγάλουμε τον χειμώνα χωρίς να βγει εκτός ελέγχου ο ιός. Θα είναι ένας σκληρός χειμώνας, αλλά είναι ορατή μπροστά μας μια έξοδος διαφυγής».

Οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, μέσω τηλεδιάσκεψης, διακόπηκαν απότομα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στον ήχο. Ωστόσο πρόλαβε να δηλώσει ότι «είναι ορατή πλέον η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας, αν και τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι φυσιολογικά».

Σε μια σιωπηρή παραδοχή ότι δεν έγιναν τα απαραίτητα για τον περιορισμό του ιού, προανήγγειλε επίσης την έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος με το όνομα «Επιχείρηση Moonshot», βάσει του οποίου ολόκληρος ο πληθυσμός της Βρετανίας θα κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε τακτική βάση.

Επίσης, οι οικογένειες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα «των κόκκινων περιοχών» υψηλού κινδύνου για να επισκεφθούν συγγενείς, ενώ οι περιορισμοί θα μειωθούν από 14 ημέρες σε πέντε εάν οι ταξιδιώτες βγουν αρνητικοί στο τεστ για τον κορονοϊό πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

Οι κανονισμοί θα αλλάξουν για να θεσπιστεί το νέο πενθήμερο καθεστώς στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου, με τους πολίτες να απαλλάσσονται από την καραντίνα μόλις αρχίσουν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των δικών τους τεστ, σύμφωνα με την Telegraph.

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τη νόσο COVID-19 στην Ευρώπη (54.600), κάθε βρετανική επαρχία αποφασίζει για τη δική της στρατηγική στην υγειονομική κρίση.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες 18.662 νέα κρούσματα κορονοϊού και 398 θανάτους ασθενών που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των θανάτων περιλαμβάνει 141, οι οποίοι παραλείφθηκαν από το συνολικό αριθμό προχθές, Σάββατο, λόγω λάθους στην επεξεργασία, όπως ανακοινώθηκε σχετικά. Τα στοιχεία του Σαββάτου έκαναν λόγο για 19.875 νέα κρούσματα και 341 θανάτους.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1915)
Tags:
Μπόρις Τζόνσον, COVID-19, lockdown, κορονοϊός, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK