19:51 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ενάντια στο βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη νόσο COVID-19 τάχθηκαν, την Τρίτη (24/11), οι δήμαρχοι Βουδαπέστης και Βαρσοβίας με επιστολή τους προς τον οργανισμό.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατηγορήθηκαν για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Tαμείου Ανάκαμψης για τη νόσο COVID-19 από τους δημάρχους της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας, οι οποίοι έγραψαν στις Βρυξέλλες προτρέποντας τους Ευρωπαίους να συνεργαστούν απευθείας με τις περιφερειακές Αρχές.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, και ο Αντιπρόεδρος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, απέδειξαν ότι είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν «μια πολιτική κρίση σε ολόκληρη την Ε.Ε.» και να αφήσουν τον οργανισμό χωρίς ένα πολύ αναγκαίο ερέθισμα μόνο για να προστατεύσουν τα δικά τους «εγωιστικά πολιτικά συμφέροντα», αναφέρουν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων στην επιστολή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμα, ο επικεφαλής της πόλης της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καρασόνι, και ο ομόλογός του από τη Βαρσοβία, Ραφάλ Τρζακόβσκι, πρόσθεσαν ότι π μετριασμός των επιπτώσεων της πανδημίας του κορανοϊού αποδείχθηκε λιγότερο σημαντικός για τις δύο κυβερνήσεις από το να διατηρήσουν την ικανότητα «να προστατεύσουν τα διεφθαρμένα συμφέροντά τους, να επιτεθούν στο κράτος δικαίου και να προωθήσουν τις πολιτικές ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι δύο χώρες ήταν δυσαρεστημένες με μια ρήτρα στο σχέδιο προϋπολογισμού που συνδέει την πρόσβαση σε κεφάλαια με σεβασμό στο κράτος δικαίου από τα κράτη-μέλη.

Οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν τις προσπάθειες της ηγεσίας των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι δήμαρχοι της ουγγρικής και της πολωνικής πρωτεύουσας κάλεσαν την Ε.Ε. να τους προωθήσει τη χρηματοδότηση, παρακάμπτοντας εντελώς τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των κρατών τους, επισημαίνοντας ότι «οι περιφερειακές Αρχές είναι πιο κοντά στους πολίτες και είναι πιο ικανές να ξοδέψουν τα χρήματα αποτελεσματικά για να επιτύχουν ένα πιο πράσινο, υγιέστερο και πιο ανθεκτικό μέλλον».

Tags:
επιστολή, κορονοϊός, πανδημία, COVID-19, Ταμείο Ανάκαμψης, Προϋπολογισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, βέτο, Πολωνία, Ουγγαρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK