14:24 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1142)
0 03
Βρείτε μας

Μέχρι στιγμής το χαρτοφυλάκιο εμβολίων κατά του κορονοϊού περιλαμβάνει τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer.

«Πράσινο φως» στην έκτη σύμβαση για τα εμβόλια κατά της COVID-19 έδωσε η Κομισιόν, αυτή τη φορά με την εταιρεία Moderna.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά, αρχικά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Εκτός από τη Moderna το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ για τα εμβόλια που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, περιλαμβάνει αυτά των εταιρειών: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. 

Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις ανακοινώσεις έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή».

Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σχολιάζοντας ότι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς». 

Το εμβόλιο της Moderna, με έδρα τις ΗΠΑ, βασίζεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία.

Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του πρωτεΐνες και να προκαλέσει διαρκή ανοσία έναντι της νόσου COVID-19.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1142)
Tags:
Κομισιόν, Moderna, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK