04:24 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 0 0
Βρείτε μας

Η πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ αποτελεί μια εγκληματική πράξη και δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά, δήλωσε την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κέντρου καινοτομίας του Ιρανικού Υπουργείου Άμυνας και πυρηνικός φυσικός, Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε σε επίθεση κοντά στην πόλη Αμπσάρντ στο βόρειο Ιράν.

«Αυτή η [δολοφονία] ήταν μια εγκληματική πράξη. […] Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλύονται προβλήματα. Δεν πρόκειται να εμποδίσουμε την πυρηνικοποίηση του Ιράν σκοτώνοντας τους εμπειρογνώμονες της πυρηνικής επιστήμης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν το JCPOA [Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης] να αναβιώσει. Εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια για να διατηρήσουμε τη συμφωνία ζωντανή παρά την αμερικανική απόσυρση» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε διαδικτυακή συζήτηση με τους προκατόχους του, Φεντερίκα Μογκερίνι και Ξαβιέ Σολάνα.

Ο Μπορέλ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία και το Ιράν να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του ευθύνες. Παράλληλα, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχει ήδη καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και θα πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτή η συμφωνία πάροχος ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή» επεσήμανε ο Μπορέλ.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε την πυρηνική συμφωνία με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το 2018, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εγκατέλειψε αυτή τη συμφωνία-ορόσημο και εφάρμοσε σκληρές πολιτικές κατά της Τεχεράνης.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Τεχεράνη, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK