16:20 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (852)
0 30
Βρείτε μας

Σε λίγες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επί τάπητος θα τεθεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τι εκτιμούν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ) και Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αναφορικά με την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, Oruc Reis, στο λιμάνι της Αττάλειας πριν από μερικά 24ωρα, μάλιστα, «διαβάζεται» ως κίνηση αναδίπλωσης από την τουρκική πλευρά, ώστε να αποφύγει τυχόν κυρώσεις.

Είναι εμφανής η διχογνωμία της Ε.Ε. για το ζήτημα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων.

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αν τελικά υπερισχύσει η θέση περί κυρώσεων, θα πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική νίκη της Γαλλίας απέναντι στις χώρες του Βορρά.

Όμως, Έλληνες Ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η επιβολή κυρώσεων δεν είναι κάτι απλό.

Βόζενμπεργκ: Θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα για τη Γερμανία αν αποδεχθεί την αποτυχία της

«Υπάρχει σε εξέλιξη ένας έντονος διάλογος. Από τη μία πλευρά, (σ.σ. βρίσκονται) οι χώρες που αντιδρούν με επικεφαλής τη Γερμανία. Μαζί της η Ολλανδία και η Ισπανία. Αυτές οι χώρες είναι αρνητικές στην επιβολή κυρώσεων. Υπάρχουν όμως και οι χώρες που συγκροτούν το ισχυρό απέναντι μπλοκ με επικεφαλής τη Γαλλία. Μαζί της, μεταξύ άλλων, και η Αυστρία. Πρόκειται για χώρες που υποστηρίζουν ένθερμα την επιβολή κυρώσεων» επισημαίνει στο Sputnik η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Και προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι, αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι κάτι θα γίνει. Ίσως όχι αυτό το οποίο περιμένουμε, δηλαδή τόσο ισχυρές κυρώσεις που θα συνετίσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν ώστε να αλλάξει πολιτική. Ωστόσο, θα υπάρξει κάποια καταδίκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να παραδέχεται η Γερμανία ότι έχασε. Θα ήταν σημαντικό πλήγμα για τη χώρα που έχει την προεδρία της ΕΕ, αλλά και αποτελεί την ισχυρότερη χώρα μέσα σε αυτήν, να παραδεχτεί αυτό που συμβαίνει μέχρι στιγμής: Την αποτυχία της».

Την ίδια στιγμή, η κα Βόζενμπεργκ εκτιμά ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία και ότι εντός της ΕΕ κανένας πλέον δεν πείθεται από τις αναδιπλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

«Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι οι αναδιπλώσεις γίνονται ώστε να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις. Ωστόσο, είναι τόσο ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα που εμποδίζουν μέχρι στιγμής το να υπάρξει μια πραγματικά ηχηρή απάντηση σε βάρος του Τούρκου Προέδρου και των δραστηριοτήτων του» προσθέτει η ίδια.

Κούλογλου: Οι κυρώσεις δεν θα «πονέσουν» οικονομικά την Τουρκία

Από την πλευρά του και σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Sputnik, εκτιμά ότι αν επιβληθούν κυρώσεις, δεν θα «πονέσουν οικονομικά την Τουρκία, καθώς υπάρχουν δυνατές χώρες, όπως η Γερμανία, που δεν θα το ήθελαν, λόγω στενών οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία και του προσφυγικού».

Και εξηγεί αναλυτικότερα:

«Η Τουρκία καταπατώντας συνεχώς ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζοντας το Κράτος Δικαίου, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καταδικαστέα - κάτι που υπογραμμίζει στις αναφορές της και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας είμαι μέλος.

Οι φωνές για επανατοποθέτηση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, όσο επιμένει σε αυτή την στάση, πληθαίνουν, ενώ υπάρχει μια πρώτη συμφωνία ότι σε περίπτωση συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών και επιλογών της Ένωσης, περιλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων, είναι πιθανή. Εάν, εντέλει, αυτές θα επιβληθούν και σε τι έκταση, είναι δύσκολο αυτή την ώρα να προβλεφθεί, καθώς ο Ερντογάν ελίσσεται, ενώ γίνονται και παρασκηνιακές κινήσεις».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (852)
Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Γαλλία, Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK