16:49 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2043)
0 0 0
Βρείτε μας

Σλοβάκος που πιάστηκε να κλέβει δύο σοκολάτες κινδυνεύει με φυλάκιση 10 ετών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 έτη αντιμετωπίζει ένας άνδρας στη Σλοβακία, επειδή έκλεψε από ένα κατάστημα δύο σοκολάτες.

Η σκληρή αυτή τιμωρία που ενδεχομένως να επιβληθεί στον άνδρα, είναι αποτέλεσμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Λόγω της κήρυξης έκτακτης ανάγκης, γίνονται αυστηρότεροι και οι νόμοι και έτσι, οι ποινές ακόμα και για μικροεγκλήματα, όπως οι μικροκλοπές μπορεί να γίνουν οι αιτία για μακροχρόνιες φυλακίσεις.

Η ιστορία του άνδρα από τα βορειοδυτικά της Σλοβακίας, έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα από τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν πως η αδελφή του άνδρα έχει απευθυνθεί στην Πρόεδρο της χώρας, Ζουζάνα Καπουτόβα, ζητώντας της να παρέμβει για λογαριασμό του αδελφού της.

Όπως ανέφερε η αδελφή του άνδρα στα μέσα ενημέρωσης: «Μια ποινή δέκα ετών για μερικές σοκολάτες είναι ακατανόητη. Η κατάσταση σήμερα είναι τόσο δύσκολη και οι άνθρωποι έχουν μια σκληρή ζωή, ούτως ή άλλως». Όπως πρόσθεσε, η κλοπή φυσικά και είναι άσχημη, αλλά η αυστηρή τιμωρία που αντιμετωπίζει θα αποτελέσει και την καταστροφή της οικογένειας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σλοβακία

Κανονικά μια μικροκλοπή σαν αυτή, θα είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση έως και δύο ετών για τον δράστη. Ωστόσο, στη Σλοβακία εφαρμόζεται βάσει νόμου κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επομένως, η τιμωρία για ορισμένα εγκλήματα, είναι σημαντικά υψηλότερη απ' ό,τι θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες.

Ποινή 15 ετών για ένα χάμπουργκερ

Σε ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα, ένας άστεγος άντρας πιάστηκε προσπαθώντας να κλέψει ένα χάμπουργκερ από ένα κατάστημα στην πόλη της Ζιλίνα. Ο συλληφθείς Μίροσλαβ έχει πιαστεί πολλές φορές για κλοπές τροφίμων, ποτών και τσιγάρων για τον εαυτό του. Στα μάτια του νόμου είναι κατά συρροή δράστης και μπορεί να σταλεί στη φυλακή για έως και 15 χρόνια.

Οι αυστηρότερες τιμωρίες αποσκοπούν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε μια εποχή μεγάλης εθνικής πίεσης, όπως κατά τη διάρκεια πολέμου. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο, αμφισβητούν εάν είναι κατάλληλα για τη διάρκεια μιας δυσάρεστης αλλά διαχειρίσιμης ασθένειας.

«Στείλτε μου έναν αριθμό λογαριασμού και θα πληρώσω για το καταραμένο χάμπουργκερ» είπε ένας άνθρωπος σχολιάζοντας την υπόθεση. «Αυτό είναι πολύ πέρα από την κοινή λογική» πρόσθεσε.

Αυστηρές ποινές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράδοξα του νόμου

Η Σλοβακία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι μικροεγκληματίες αντιμετωπίζουν απροσδόκητα σκληρές τιμωρίες λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, σε έναν 25χρονο άνδρα από την Τσεχία επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών για κλοπή πέντε γλυκών από ένα κατάστημα.

Ωστόσο, ο άντρας είχε διαπράξει παρόμοια εγκλήματα στο παρελθόν και η συγκεκριμένη απόφαση μείωσε στην ουσία την αρχική του ποινή των δύο ετών, η οποία ομολογουμένως ήταν ακόμη μικρότερη από τη μέγιστη τιμωρία των οκτώ ετών που μπορεί να λάβει ένας καταδικασμένος κλέφτης στην Τσεχική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.

Υπό κανονικές συνθήκες, το κατά συρροή έγκλημα στη χώρα μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2043)
Tags:
ποινή φυλάκισης, ποινή, σοκολάτα, εγκληματίας, Τσεχία, κλοπή, νόμος, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φυλάκιση, Σλοβακία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK