07:58 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της Αλβανίας από το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο.

Το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου υπερασπίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Το προεδρικό διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή (27/12) και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στη γείτονα με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας.

Ο Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγόρησε, με μια σειρά από tweets, τους επικριτές του ως «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

​«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, διότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή της αρχής των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη. Ή επιτυγχάνεται συμφωνία ή το λύνουμε στο δικαστήριο!», έγραψε, επίσης, μεταξύ άλλων.

​​Τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα ασκεί το δικαίωμά της, όπως είχε κάνει και η Αλβανία το 1990, όταν η χώρα μας δεν είχε θέσε κάποια αντίρρηση.

​Απαντώντας, δε, στις κατηγορίες της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο Ράμα, υποστηρίζει πως μυστικές συμφωνίες δεν μπορούν γίνουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως τον περασμένο Οκτώβριο, Ελλάδα και Αλβανία έδωσαν τα χέρια για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Tags:
χωρικά ύδατα, Αλβανία, Ελλάδα, Έντι Ράμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK