15:13 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών αναγκάστηκε να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς τέθηκαν νέα δεδομένα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca που πήρε το «πράσινο φως».

Και αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε, το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.

Οι τρεις εβδομάδες έτσι που θεωρούνταν απαραίτητο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, αυξάνονται πλέον στις 12 με αυτό της AstraZeneca, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς που θα ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων, προσθέτοντας: «Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης».

Από την πλευρά του, ένας άλλος Βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την COVID-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού, ανέφερε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ.

Υπενθυμίζεται ότι με συνοπτικές διαδικασίες, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές (ΜΗRA) άναψαν νωρίτερα το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ταχύτατης μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στο Λονδίνο. 

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης».

«Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον» τόνισε.

Σε lockdown τα τρία τέταρτα της χώρας

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η διασπορά του φονικού ιού, το lockdown («κόκκινη ζώνη»), επεκτάθηκε στα τρία τέταρτα της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι τα βορειοανατολικά, αλλά και τμήματα τόσο της βορειοδυτικής, όσο και της νοτιοδυτικής πλευράς «ανεβαίνουν» στην κατηγορία 4, από τα μεσάνυχτα, ενώ σχεδόν όλες οι υπόλοιπες είναι στο «πορτοκαλί».

«Σχεδόν ολόκληρη η χώρα πρόκειται να βρίσκεται στην κατηγορία 3 και 4. Φοβάμαι ότι είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των αριθμών που έχουμε δει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάνκοκ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων από τις 24 Απριλίου

Την ίδια ώρα, η Βρετανία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων από τον νέο κορονοϊό, μετά τις 24 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, 981 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο», με 50.023 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες.

Χθες, είχε άλλωστε ανακοινωθεί ρεκόρ νέων μολύνσεων σε μία μέρα με 53.135 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Tags:
Βρετανία, εμβολιασμός, AstraZeneca, εμβόλια, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK