13:59 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη βασιλική έγκριση, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, έλαβε η συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετα-Brexit εποχή.

Την έγκριση από τη βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε η συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, ύστερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ευρωπαϊκό θεσμό.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου που εισήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την έξοδό του από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επετεύχθη την παραμονή των Χριστουγέννων και έλαβε την βασιλική έγκριση σήμερα, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, αφού θα τεθεί και σε ισχύ στις 23:00 το βράδυ τοπική ώρα της 31ης Δεκεμβρίου.

Με την εφαρμογή της ως νόμος μόνο μια ημέρα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η συμφωνία είχε προηγουμένως εγκριθεί τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων μετά από μια έκτακτη ημερήσια συνεδρίαση.

Ο Μπόρις Τζόνσον για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας

Αναφερόμενος στη συμφωνία και στο Brexit, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «Το πεπρωμένο αυτής της μεγάλης χώρας βρίσκεται τώρα στα χέρια μας. Αναλαμβάνουμε αυτό το καθήκον με μια αίσθηση σκοπού και με τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε».

Όπως συμπλήρωσε, «στις 23:00 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου σηματοδοτείται μια νέα αρχή στην ιστορία της χώρας μας και μια νέα σχέση με την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους. Αυτή η στιγμή είναι επιτέλους πάνω μας και τώρα είναι η ώρα να την κατακτήσουμε».

Οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία

Η συμφωνία για το μελλοντικό εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, οριστικοποιήθηκε από τον Τζόνσον και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο Τζόνσον δήλωσε πως, «έχουμε πάρει τον έλεγχο των νόμων μας και του πεπρωμένου μας».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, οι πλευρές συγκρούστηκαν για θέματα όπως ισότιμοι όροι και αλιεία. Όσον αφορά το τελευταίο, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι το 5% των αλιευτικών δικαιωμάτων της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεταφερθεί σε βρετανικές μηχανότρατες την περίοδο μεταξύ 2021 και 2026.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, εισάγοντας μεταβατική περίοδο ενός έτους. Τώρα, με τη νέα συμφωνία να έχει περάσει στο βρετανικό δίκαιο, θα ξεπεράσει τις ρυθμίσεις που ίσχυαν κατά τη μεταβατική περίοδο, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να συνεχίσει να συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες της ΕΕ.

Tags:
έγκριση, Brexit, συμφωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίλισσα Ελισάβετ, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK