13:11 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1138)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρόταση αυτή, κάνοντας λόγο για λογική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού όσον αφορά στους εμβολιασμούς φαίνεται πως αναγκάζεται και η Γερμανία, μετά τη Βρετανία, λόγω ανεπάρκειας δόσεων.

Μπορεί ο εμβολιασμός στη Γερμανία να έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο φαίνεται πως προκύπτουν εμπόδια εξαιτίας της σχετικά μικρής ποσότητας εμβολίων που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη.

Οι ειδικοί, προκειμένου να εμβολιαστούν έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, προτείνουν να αναβληθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

«Αφού το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότατα μπορεί να ποικίλει χρονικά εντός ορισμένων ορίων και δεδομένου ότι η προστασία είναι πολύ καλή ακόμα και μετά από τον πρώτο εμβολιασμό, αξίζει να εξεταστεί, αφού υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, εάν μπορεί να χορηγείται αρχικά μόνο αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμας Μέρτενς, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπή Εμβολίων (Stiko) του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο λοιμωξιολόγος, Χέντρικ Στρέεκ, καθηγητής του τoυ πανεπιστημίου της Βόνης.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εμβολιασμένους προστατεύθηκαν ήδη επαρκώς μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Έτσι, εάν κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό αργότερα, μπορούμε πραγματικά να διπλασιάσουμε τον αριθμό των εμβολιαζομένων με τις πρώτες διαθέσιμες παρτίδες. Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνει μια συζήτηση γι΄ αυτό. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά θα ήταν ένας τρόπος να εμβολιάζουμε γρήγορα περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε στο RTL.

Την ίδια ώρα, πολλοί ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρόταση αυτή, κάνοντας λόγο για λογική αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να επισημάνουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη μετά την πρώτη δόση και ως εκ τούτου πρέπει να εξακριβωθεί στην πράξη, αν η «στροφή» στη στρατηγική αυτή είναι πρέπουσα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (30/12) η Μεγάλη Βρετανία άναψε το πράσινο φως και στο εμβόλιο των Astrazeneca και Οξφόρδης μετά από εκείνο των εταιρειών Pfizer/ Biontech .

Σύμφωνα μάλιστα με τη σύσταση της επιτροπής, θα πρέπει να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μόνο η πρώτη δόση και των δύο εμβολίων, ενώ η δεύτερη να ακολουθήσει μετά από 12 εβδομάδες (3 μήνες) αντί των τριών που προβλέπονταν αρχικά, καθώς έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στο 80%.

«Εάν η επίδραση του πρώτου εμβολιασμού δεν μειώνεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, ο δεύτερος εμβολιασμός θα μπορούσε επίσης να γίνει αργότερα, για παράδειγμα μετά από έξι μήνες, κάτι που όμως δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αυτό γίνεται όμως και με άλλα εμβόλια», δήλωσε στο RTL o Πέτερ Κρέμσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τίπινγκεν.

 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1138)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Pfizer, AstraZeneca, εμβολιασμός, εμβόλια, εμβόλιο, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK