19:58 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1062)
0 01
Βρείτε μας

Έντονες επικρίσεις δέχτηκε η Κομισιόν από την επιτροπή για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διατήρηση της μυστικότητας του ύψους των συμβολαίων προαγοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Εμπιστευτικά θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων για το διάστημα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία απέρριψε την κριτική περί προτίμησης με όρους εθνικότητας γαλλικών ή γερμανικών ομίλων. 

«Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν την στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επίτροπος.

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιας για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφάνεια δεν τηρήθηκαν, δήλωσε: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση. Έχω ήδη δηλώσει ότι θα κοινοποιήσω τις πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμβόλαια με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, τη γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech, τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax.

«Διαπραγματευόμενοι ως Ένωση των 27 μειώνει τα κόστη. Όμως, οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να μείνουν προς το παρόν μεταξύ των υπογραφόντων τα συμβόλαια» δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ απάντησε ότι «χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά. Δεν δεχθούμε να σιωπήσουμε».

«Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι υπεύθυνος για τις παρενέργειες, διότι αυτό αναγράφεται στα συμβόλαια», δήλωσε η Μισέλ Ριβάζι (Πράσινοι).

Αντέκρουσε επίσης τις επικρίσεις, προερχόμενες κυρίως από τα γερμανικά Μέσα τα οποία κατηγορούν την ΕΕ ότι περιέλαβε στις προπαραγγελίες τη Sanofi εις βάρος των γερμανικών εταιρειών, την ώρα που το γαλλικό εμβόλιο δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο παρά στο τέλος του 2021, όπως μεταδίδει το AFP.

«Τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για τη Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής... η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με ένα  δοκιμασμένο modum operandi».

Εξάλλου, τόνισε ότι οι οι εθνικότητες των εταιρειών δεν έχουν καμία σχέση και έφερε ως παράδειγμα ότι η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson&Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο. «Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά» τόνισε.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1062)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK