20:00 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1571)
0 02
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ένατη διαδικτυακή συνάντηση των «27» ηγετών κρατών της ΕΕ με θέμα την υγειονομική κρίση από την COVID-19.

Το βράδυ της Πέμπτης διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής των «27» της ΕΕ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία της COVID-19 όπως και τα εμβόλια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η πρωτοβουλία για το πιστοποιητικό είναι ένα ζήτημα που οι «27» θα πρέπει να επιληφθούν πριν από το καλοκαίρι που ξεκινά ο τουρισμός και να υπάρξει έγκαιρη συζήτηση.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, 12 ηγέτες εμφανίστηκαν θετικοί στην ελληνική πρόταση, τονίζοντας πως χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ενώ το πιστοποιητικό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη ως ιατρικό έγγραφο και όχι σαν ταξιδιωτικό δεδομένο.

Ειδικότερα, η Μάλτα στήριξε την εισήγηση Μητσοτάκη μαζί με την Πορτογαλία, ενώ Γαλλία και Γερμανία διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί επίσης η εισήγηση για ταχύτερη αδειοδότηση στα εμβόλια που βρίσκονται στην τελική φάση αξιολόγησης.

Τέλος, θα γίνουν αναφορές και στις καθυστερήσεις των εμβολίων, ειδικά από τις παραδόσεις της Pfizer, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως όλα τα μέλη της ΕΕ πρέπει να πιέσουν τις εταιρείες καθώς υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, τόνισε πως: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν».

​«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά» προσθέτει και επισυνάπτει το άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1571)
Tags:
πιστοποιητικό εμβολιασμού, Κυριάκος Μητσοτάκης, κορονοϊός, COVID-19, εμβόλια, εμβόλιο, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK