20:36 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1571)
0 05
Βρείτε μας

Επίσπευση των αδειοδοτήσεων για υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού και συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη να επισπευσθεί η αδειοδότηση υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού ενώ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία τέθηκαν επί τάπητος η πανδημία και το θέμα των εμβολίων.

​Οι ανησυχίες στις παραδόσεις των εμβολίων και στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε και η ΕΡΤ, κατά την εισήγησή του η οποία έγινε από κοινού με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, αναφέρθηκε στην επίσπευση της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αφού παρατηρούνται καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των χωρών με τα εμβόλια, με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε πως για μια τουλάχιστον εβδομάδα θα υπάρξει μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων, της τάξεως του 50%.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του».

Να παρακαμφθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη Δανή ομόλογό του και τον Αυστριακό καγκελάριο ανέφεραν ως παράδειγμα το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca, σημειώνοντας πως, η Ευρώπη θα πρέπει να καθοδηγήσει τις αδειοδοτήσεις.

Αυτό που επισημάνθηκε ήταν η έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή που δεν χρειάζονται συνθήκες βαθιάς ψύξης και έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στον EMA, αλλά στο να παρακαμφθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Στον αγώνα κατά της COVID-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος».

Το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία φέρεται πως έχει μεγάλη στήριξη από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως προτεραιότητα έχει μια συμφωνία που θα θεσμοθετεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη μορφή του πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με τον τρόπο αυτό θα γίνει η κατάλληλη προεργασία και όταν θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, θα μπορεί να συζητηθεί η χρήση του πιστοποιητικού.

Στήριξη στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσαν η Μάλτα, η οποία το ανέφερε σε επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, ενώ υπέρ των ελληνικών προτάσεων είναι και η Πορτογαλία.

Επιφυλάξεις υπήρξαν από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της E.Ε., υιοθετήθηκε παμψηφεί η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test αλλά και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αντιγόνου και RT-PCR σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θεωρούνται ως βασικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια».

 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1571)
Tags:
COVID-19, Σύνοδος Κορυφής, πανδημία, κορονοϊός, εμβόλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK