06:16 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1581)
0 01
Βρείτε μας

Η AstraZeneca και η ΕΕ βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες σε κόντρα για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Μέσα σε πολεμικό κλίμα μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται να αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, για την έγκριση του εμβολίου της δεύτερης ενώ η απόφασή του θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

H έγκριση χορήγησης του εμβολίου έχει δοθεί σε δύο εμβόλια, επί συνόλου έξι, για τα οποία έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ.

Άκαρπες οι συζητήσεις ΕΕ και AstraZeneca

Χθες, η συνάντηση με την AstraZeneca ήταν άκαρπη για την Κομισιόν, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας για το πρόγραμμα παράδοσης και ζητούμε σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δεσμεύσαμε για το πρώτο τρίμηνο Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για λύσεις και παροχή εμβολίων γρήγορα για τους πολίτες» ανάφερε η Κομισιόν σε ανάρτησή της.

Από την πλευρά του ο CEO της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, μιλώντας στη Republica ανέφερε ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεπε πως η εταιρεία θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια εμβόλια και ότι δεν είχε άλλη δέσμευση.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έσπευσε να τον διαψεύσει λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει αγορά συγκεκριμένης ποσότητας και κάλεσε την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο και να ανταποκριθεί στη συμβατική, κοινωνική και ηθική της υποχρέωση.

«Απορρίπτουμε τη λογική του "όποιος προλάβει"» είπε η κα Κυριακίδη. «Αυτό μπορεί να λειτουργήσει στα συνοικιακά κρεοπωλεία, αλλά όχι σε συμβόλαια και όχι στις συμβάσεις προ αγοράς. Δεν υπάρχει ρήτρα προτεραιότητας στη σύνθετη συμφωνία αγοράς».

Πάντως, αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, ανέφερε πως η ευρωπαϊκή πλευρά προτίθεται να ζητήσει επιστροφή μέρους των 336 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλει εάν η εταιρεία δεν τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας αγοράς.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1581)
Tags:
πανδημία, κορονοϊός, έγκριση, ΕΕ, εμβόλιο, AstraZeneca
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK