05:33 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1513)
0 20
Βρείτε μας

Η Κομισιόν που βρίσκεται σε κόντρα με την Astrazeneca ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζει γενικά προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων, φέρεται να έκανε συγκεκριμένες κινήσεις που τώρα βρίσκει μπροστά της.

Την στρατηγική της Κομισιόν κατά τη διαδικασία συμφωνίας και προμήθειας των εμβολίων επικρίνει δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με το μέσο, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών που προτιμήθηκε έναντι της ελαστικότητας κινήσεων από τα κράτη, είχε ως αποτέλεσμα τις σημερινές καθυστερήσεις. 

Ωστόσο, πολλοί ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να μείνει πίσω η Ευρώπη στον εμβολιασμό.

Καθυστερημένη εκκίνηση στην κούρσα για την προμήθεια εμβολίων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ είχαν ήδη ξεκινήσει τις επαφές για προμήθεια εμβολίων ήδη με την CureVac, με την Φον ντερ Λάιεν να σπεύδει λίγο αργότερα να καυχηθεί πως έπεισε την CureVac να μείνει στην Ευρώπη.

Ωστόσο, προβάδισμα είχαν άλλες εταιρείες, αμερικανικές, βρετανικές, ακόμη κι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.

«Η αλήθεια ήταν ότι η Ευρώπη έχανε ήδη τη μάχη εξασφάλισης εμβολίου» σχολιάζει το Politico.

Το πλεονέκτημα της αδιαφάνειας για τις φαρμακευτικές

Μια φαρμακευτική εταιρεία όταν διαπραγματεύεται με κυβερνήσεις της ΕΕ, έχει το πλεονέκτημα της αδιαφάνειας. Στη συζήτηση τις τιμές των εμβολίων οι κυβερνήσεις τους δεσμεύονται να μην αποκαλύπτουν τους όρους των συμφωνιών κι αυτό επιτρέπει στους φαρμακευτικούς κολοσσούς να χρησιμοποιούν τη μία χώρα ενάντια στην άλλη.

Μετά την υπογραφή του σχεδίου για σχέδιο κοινού εμβολιασμού οι τέσσερις χώρες της Inclusive Vaccine Alliance (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) σταμάτησαν τις κινήσεις τους επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με Johnson & Johnson και AstraZeneca. Έτσι θα έπρεπε να διαπραγματευτεί μια εταιρεία με 27 κυβερνήσεις, η ΕΕ θα αξιοποιούσε την αγοραστική της ισχύ και οι φαρμακευτικές θα ήταν στο σκοτάδι αναφορικά με τους όρους των συμφωνιών με τις ανταγωνίστριές τους.

Οι νομικές ευθύνες των φαρμακευτικών για τις τυχόν παρενέργειες

Η ΕΕ έδωσε έμφαση σε τρία πράγματα όσον αφορά στο εμβόλιο: ένα ευρύ φάσμα υποψήφιων εμβολίων, την εξασφάλιση χαμηλών τιμών ανά δόση και ότι οι φαρμακευτικές θα ήταν υπόλογες νομικά για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων. 

Βασικός λόγος η δυσπιστία μερίδας των Ευρωπαίων απέναντι σε ένα εμβόλιο. Οι δικηγόροι των φαρμακευτικών εταιρειών προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δυσπιστία των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι τυχόν αγωγές για κάθε περιστατικό που θα προέκυπτε θα ενέτειναν την ανησυχία της κοινής γνώμης και πρότειναν ένα σύστημα καταβολής αποζημιώσεων χωρίς ντόρο. Ωστόσο, εσωτερικό σημείωμα της ομάδας εταιρειών Vaccine Europe που ζητούσε προστασία από τυχόν νομικές προσφυγές διεύρρευσε στις 26 Αυγούστου στους Financial Times και η επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Κομισιόν κλήθηκε για εξηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και υποσχέθηκε ότι οι φαρμακευτικοί κολοσσοί θα είναι υπόλογοι σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα με τα εμβόλιά τους.

Προβάδισμα Βρετανίας και ΗΠΑ

Το πρόβλημα της ΕΕ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ήταν η ταχύτητα, αναφέρει το Politico.

Στις 20 Νοεμβρίου η Pfizer υπέβαλε αίτηση για έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ ενώ για τον EMA έπρεπε να περιμένει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για να κάνει το ίδιο.  

Η Βρετανία είχε το προβάδισμα καθώς ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer στις 2 Δεκεμβρίου ενώ στις ΗΠΑ ο FDA προχωρούσε προς έγκριση του εμβολίου της Pfizer, ανάβοντας το πράσινο φως στις 11 Δεκεμβρίου.

Oι εμβολιασμοί στην ΕΕ ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τρεις εβδομάδες αφότου εμβολιάστηκαν τα πρώτα άτομο στη Βρετανία.

Προβλήματα στις παραδόσεις

Δεν άργησαν να διαφανούν οι πρώτες ενδείξεις ότι η ΕΕ θα λάμβανε λιγότερες δόσεις εμβολίου από άλλες μεγάλες αγορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρά το ότι η αρχική παραγγελία της ΕΕ στην Pfizer ήταν διπλάσια από των ΗΠΑ, η εταιρεία σχεδίαζε να παραδώσει ελαφρώς ταχύτερα τις δόσεις στην Αμερική. Δεσμεύτηκε να παραδώσει 200 εκατ. δόσεις που παρήχθησαν σε αμερικανικό έδαφος στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η ΕΕ θα λάβει αντίστοιχο αριθμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στις 15 Ιανουαρίου η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις σε ορισμένες χώρες για κάποιες εβδομάδες. Η Moderna εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου, αλλά θα στείλει μόνο 10 εκατ. δόσεις στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021 και περιορισμένα φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ανακοίνωση της AstraZeneca την περασμένη Παρασκευή ότι θα παραδώσει 60% λιγότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1513)
Tags:
AstraZeneca, Moderna, Pfizer, ΗΠΑ, Ευρώπη, κορονοϊός, εμβόλια, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK