08:44 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ρόλο «έντιμου μεσίτη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν με φόντο την πυρηνική συμφωνία θέλει να έχει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε την Πέμπτη (04/02).

Γι' άλλη μια φορά, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε την Πέμπτη (04/02) να μεσολαβήσει «τίμια» με στόχο τη διόρθωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ ως προς τις συνομιλίες για την επιστροφή της Ουάσινγκτον στην πυρηνική συμφωνία του 2015. 

Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να προτείνει και την επέκταση της εν λόγω συμφωνίας ώστε σε αυτήν να συμπεριληφθούν τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού forum του Atlantic Council, ο Μακρόν δήλωσε:

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την πλευρά των ΗΠΑ για την επανέναρξη του απαιτητικού διαλόγου και θα είμαι εδώ, για να προσπαθήσω να είμαι έντιμος μεσίτης και αφοσιωμένος μεσίτης σε αυτόν τον διάλογο».

Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι πίστευε πως το Ιράν ήταν «πολύ πιο κοντά σε μια πυρηνική βόμβα» και ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή» για τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το τρομερό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν καθώς και άλλους περιφερειακούς εταίρους.

Χαρακτηριστικά, ο Μακρόν τόνισε:

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συμμετοχής σε αυτήν τη συζήτηση τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Ισραήλ, επειδή είναι μερικοί από τους βασικούς εταίρους της περιοχής που ενδιαφέρονται άμεσα για τα αποτελέσματα μαζί με τους άλλους φίλους μας στην περιοχή. Είναι αδύνατο να διορθωθεί η κατάσταση χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι όλες αυτές οι χώρες είναι σύμφωνες με αυτή τη νέα ατζέντα».

Ξεκάθαρη η θέση του Ιράν

Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει ήδη εκφραστεί κατά της αναθεώρησης ή της επέκτασης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA).

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Κχαντιμπζαντέχ, τόνισε την περασμένη εβδομάδα:

«Το JCPOA είναι μια πολυμερής διεθνής συμφωνία που έχει επικυρωθεί και σταθεροποιηθεί με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμο και τα μέρη του είναι, επίσης, οριστικά και αμετάβλητα».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε τη Δευτέρα (01/02), με δηλώσεις του στο CNN, ότι υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός για έναν τέτοιο «έντιμο μεσίτη» στο JCPOA και αυτός είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι ο συντονιστής της κοινής επιτροπής που παρακολουθεί τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ε.Ε. υπέγραψαν τη συμφωνία, τον Ιούλιο του 2015, προβλέποντας την κατάργηση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων και την αποδοχή αυστηρών ορίων στην ποιότητα και στην ποσότητα του εξευγενισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να παράγει.

Ωστόσο, το 2018, ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία και έβγαλε μονομερώς τη χώρα από αυτήν, επαναφέροντας τις επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις «μέγιστης πίεσης».

Tags:
πυρηνική συμφωνία, Ιράν, Γαλλία, ΗΠΑ, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK