08:02 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (239)
0 02
Βρείτε μας

Νωρίτερα, η Ρωσία απέλασε τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία με την αιτιολογία ότι παρευρέθηκαν σε παράνομες συγκεντρώσεις για την υποστήριξη του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στην απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Ρωσία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την κίνηση αδικαιολόγητη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμε αυτή την απέλαση αδικαιολόγητη». 

Πρόσθεσε ότι η είδηση της απέλασης έγινε γνωστή τόσο στην ίδια όσο και στον Μακρόν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε αν η απόφαση της Ρωσίας δεν αλλάξει, δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ σημείωσε ότι υποσκάπτει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, «ο εν λόγω Γερμανός διπλωμάτης εκτέλεσε αποκλειστικά τα καθήκοντα που ορίζονται στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, προκειμένου να λάβει έννομα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων από το σημείο».

«Εάν η Ρωσία δεν επανεξετάσει αυτήν την απόφαση, τότε δεν θα παραμείνει αναπάντητη» προειδοποίησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών προαναγγέλλει η Πολωνία – Τι απαντά η Σουηδία

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση της απέλασης διπλωμάτη της από τη Μόσχα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στη χώρα Σεργκέι Αντρέεβ. 

Ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία είχε κληθεί νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Ειπώθηκε ότι, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αν η ρωσική πλευρά δεν αναθεωρήσει την απόφασή της, τότε η πολωνική πλευρά ίσως εξετάσει αντίποινα» ανέφερε.

Κατά τη συνομιλία αναφέρθηκε ότι «η σχετική απόφαση από την πλευρά της Πολωνίας θα ληφθεί σε συμφωνία με τους εταίρους της στην ΕΕ».

Εξάλλου, η Σουηδία επιβεβαίωσε την απέλαση του διπλωμάτη της από τη Ρωσία, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του σε παράνομες συγκεντρώσεις.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (239)
Tags:
Σουηδία, Πολωνία, Ρωσία, απέλαση, Άνγκελα Μέρκελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK