12:02 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1560)
0 01
Βρείτε μας

Τουλάχιστον 63 περιπτώσεις με ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων και έξι θάνατοι, έχουν καταγραφεί στην Ελβετία, όπως έγινε γνωστό από την εθνική ρυθμιστική Αρχή για τα φάρμακα την Παρασκευή (05/02).

H ελβετική ρυθμιστική Αρχή για τα φάρμακα, η Swissmedic, ανέφερε την Παρασκευή (05/02) πως έχουν καταγραφεί 63 περιπτώσεις με ανεπιθύμητες ενέργειες, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, και μάλιστα σημειώθηκαν και έξι θάνατοι. 

Πάντως, σε σχετική ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας τονίζεται ότι καμιά από τις περιπτώσεις δεν αποδεικνύει -μέχρι στιγμής- ότι υπάρχει πρόβλημα με τα εμβόλια.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βρέθηκαν σε γυναίκες (57%) και από τις 63 περιπτώσεις, οι 37 (59%) θεωρήθηκαν επιπόλαιες και οι πιο συχνές παρενέργεις που καταγράφηκαν, ήταν πονοκέφαλος, ρίγη, πυρετός και πόνος στο σημείο της ένεσης.

Ακόμα, οι υπόλοιπες 26 περιπτώσεις (41%) ήταν σοβαρές, καθώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν δύσπνοια, αγγειοοίδημα για το οποίο απαιτείται νοσηλεία, εξάνθημα που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως είναι ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στα άκρα.

Επισημαίνεται, δε, πως έξι ασθενείς ηλικίας από 85 έως 92 ετών, που είχαν κάποιες ασθένειες πριν από τον εμβολιασμό, πέθαναν.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας, ωστόσο, υποστηρίζει:

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι θάνατοι συσχετίστηκαν με ασθένειες που συμβαίνουν συχνά σε μια δεδομένη ηλικία (λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος). Αν και οι θάνατοι συνέπεσαν χρονικά μετά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι προκλήθηκαν από αυτόν».

​​Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna και έχει παραγγείλει 16,5 εκατομμύρια δόσεις από αυτά.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1560)
Tags:
παρενέργειες, θάνατοι, κορονοϊός, COVID-19, πανδημία, εμβολιασμός, εμβόλιο, Ελβετία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK