01:01 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Αν η Ρωσία αντιμετωπίσει περιορισμούς και τυχόν εχθρικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πορευτεί μόνη της, δήλωσε, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις με την ΕΕ και τα σχόλια του Κρεμλίνου που ακολούθησαν, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει τις σχέσεις με την ΕΕ αν η δεύτερη επέβαλε κυρώσεις απειλώντας ευαίσθητους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι χρησιμοποιήθηκε η φράση αποσπασματικά με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται το πραγματικό της νόημα, η Ρωσία δεν θα είναι αυτή που θα λάβει την πρωτοβουλία του «διαζυγίου». 

«Σημειώσαμε τι φέρεται να είπε ο κ. Λαβρόφ και σημειώσαμε επίσης τι προσπάθησε να διευκρινίσει αργότερα το Κρεμλίνο ότι σήμαινε ουσιαστικά. Ανεξάρτητα από το αν είπε το ένα ή το άλλο, ανεξάρτητα αν το Κρεμλίνο προσπάθησε το πάρει πίσω ή να το διευκρινίσει, αυτό που έχει σημασία για την ΕΕ είναι το εξής: η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας δεν είναι καλή. […] Διαμορφώνουμε (σ.σ. τις σχέσεις με τη Μόσχα) με βάση τις αξίες, τις διαμορφώνουμε με βάση τα συμφέροντά μας, τις διαμορφώνουμε με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει […] στους διεθνείς οργανισμούς. […] Τις βασίζουμε στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε ο Στάνο.

Αυτό ακριβώς μετέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, υπενθύμισε.

«Αμοιβαία επωφελής συνεργασία όποτε η άλλη πλευρά είναι έτοιμη για συνεργασία και τέτοιο διάλογο» ήταν η περιγραφή που έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφερόμενος στο είδος της σχέσης που θα ήθελε η ΕΕ να έχει με τη Ρωσία.

Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία, Κρεμλίνο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK