09:10 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1574)
0 80
Βρείτε μας

«Η πρόοδος του εμβολίου πρέπει να θεωρείται επιτυχία για όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα ποια χώρα βρίσκεται από πίσω» τονίζει δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας, κάνοντας λόγο για γεωπολιτικά κίνητρα.

Την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει το φιάσκο με τα εμβόλια δίνει το Sputnik V, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα «Dagens Industri».

Σε άρθρο της, η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της «περήφανης ερευνητικής παράδοσης της Ρωσίας», ενώ επικρίνει την πολιτική διάθεσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού της ΕΕ ως αποτυχημένη, προτρέποντας τους αναγνώστες να μην απορρίπτουν το Sputnik V λόγω της προέλευσής του.

Παράλληλα, στο κείμενο που τιτλοφορείται «Αγοράστε το Sputnik», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται πίσω, όχι μόνο από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην πρόοδο του εμβολιασμού, αλλά και από τη Σερβία.

Και πώς όχι όταν τα 27 κράτη-μέλη έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να εμβολιάσουν μόνο το 5%, κατά μέσο όρο, του πληθυσμού τους.

Η «Dagens Industri» απέδωσε μέρος της επιτυχίας της Σερβίας στο γεγονός ότι έχει ανοίξει την αγορά εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V της Ρωσίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη δήλωση της πρωθυπουργό Άννα Μπρνάμπιτς ότι «για εμάς, ο εμβολιασμός δεν είναι γεωπολιτική, αλλά θέμα υγείας».

«Δεδομένων των καθυστερήσεων και των προβλημάτων στην παράδοση, δεν μπορούμε να έχουμε πάρα πολλά εγκεκριμένα εμβόλια» αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Σύμφωνα πάντα με τη σουηδική εφημερίδα, όταν η Ρωσία παρουσίασε «θριαμβευτικά» το εμβόλιό της ήδη από τον Αύγουστο του 2020, σωστά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Από τότε, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά, καθώς το Sputnik V φαίνεται να προσφέρει ποσοστό προστασίας 91,6%, ενώ αποδείχθηκε αποτελεσματικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι, δε, πολύ πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας λίγο υψηλότερο από 60%, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Η ρωσική ανακάλυψη φαίνεται να έχει εκπλήξει πολλούς, αλλά το γεγονός είναι ότι η Ρωσία έχει μια περήφανη ερευνητική παράδοση. Το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, το ερευνητικό κέντρο της χώρας για την επιδημιολογία και τη μικροβιολογία, ανέπτυξε, για παράδειγμα, επίσης ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Έμπολα το 2015, ενώ βελτίωσε αυτήν την τεχνολογία για να αναπτύξει το Sputnik V» υπογραμμίζει η «Dagens Industri».

Το Sputnik V θα μπορούσε επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο για να επιτύχει η Σουηδία τον στόχο εμβολιασμού ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημειώνει επίσης η εφημερίδα, ενώ ο Σουηδός συντονιστής των εμβολιασμών Richard Bergström έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη χρήση του Sputnik V στη χώρα εάν εγκριθεί από την ΕΕ.

«Ωστόσο, οι Σουηδοί πολιτικοί παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη «γεωπολιτικά κίνητρα».

«Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε θέση να σκέφτονται ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις και να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία παρά τις γεωπολιτικές διαφορές σε διάφορα ζητήματα, καθώς η πρόοδος του εμβολίου πρέπει να θεωρείται επιτυχία για όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα ποια χώρα βρίσκεται από πίσω» προστίθεται στο άρθρο.

«Ναι, θα ήταν πιθανότατα ένα πραγματικό κέρδος γοήτρου για τη Μόσχα να πουλήσει το Sputnik V στις Βρυξέλλες. Αλλά δεν είναι καιρός να σκεφτούμε την υπερηφάνεια μας, αλλά το ποιος πεθαίνει άσκοπα για κάθε ημέρα χωρίς εμβολιασμούς που περνά. Πρόκειται για μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και να επισκεφθούμε συγγενείς» τονίζει επίσης η εφημερίδα, καταλήγοντας:

«Είναι ακόμα εφικτό να αποφευχθεί μια αποτυχία».

Σημειώνεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων «RDIF» έχει λάβει μέχρι στιγμής παραγγελίες για περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Η Dagens Industri, η οποία ιδρύθηκε το 1976, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία οικονομικές εφημερίδες της Σουηδίας, με περισσότερους από 100.000 συνδρομητές.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1574)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK