11:52 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, που κορυφώθηκε το 2015, μίλησε το Σάββατο (20/02) ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αποκάλυψε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον πίεζε για προσωρινή αποβολή της χώρας.

Στις ημέρες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, το 2015, αναφέρθηκε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και το Σάββατο (20/02) τόνισε πως «η Ελλάδα είχε απαίσια εμπειρία με την Ευρώπη» και παραδέχθηκε πως πολλοί -όπως ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- τον πίεζαν για αποβολή της χώρας μας. 

Χαρακτηριστικά, ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, ανέφερε:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ταυτότητα και τον μεγάλο αριθμό των πρωθυπουργών εκείνων που με καλούσαν στην ελληνική κρίση για να μου πουν ότι αυτό είναι θέμα των κρατών-μελών και όχι της Κομισιόν, γιατί δεν τους άρεσε η φιλελληνική μου προσέγγιση. Ήθελαν, κυρίως οι Γερμανοί -κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καλός μου φίλος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- να αποβάλουν προσωρινά την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Δεν το δέχτηκα ποτέ!».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, πρόσθεσε για εκείνη την ταραχώδη περίοδο:

«Θυμάμαι όλα τα λεπτά και τους διαλόγους που είχα με τον Αλέξη Τσίπρα, είχα καλή σχέση μαζί του και ήταν εξαιρετικά δύσκολα μαζί του εξαιτίας της Ελλάδας και με την Ελλάδα εξαιτίας του, αλλά ως πατριώτης και ως Ευρωπαίος κατάλαβε ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν. Οπότε, όταν σκέφτομαι τον Τσίπρα, πιστεύω ότι τα κατάφερε καλύτερα απ' ό,τι κάποιοι Ευρωπαίοι και κάποιοι Έλληνες πίστευαν».

Σχετικά με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιούνκερ δήλωσε:

«Ο Μητσοτάκης είναι φίλος μου και τον ξέρω εδώ και πολλά χρόνια και τα πάει καλά. Είμαι εντυπωσιασμένος με τις πρόσφατες αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν περιόρισε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 2% ή κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από την πρόβλεψη αυτή της Κομισιόν. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης είναι εξαιρετικός πρωθυπουργός όσον αφορά στην οικονομία και στον εμβολιασμό».
Tags:
Γερμανία, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Οικονομική κρίση, Ευρωζώνη, Ευρώ, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK