23:36 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντί να αναπτύξει ένα νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος για να χρησιμεύσει ως «μεταφορέας πυραύλων» του μέλλοντος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διερευνά πώς να μετατρέψει ένα από τα υπάρχοντα αεροσκάφη σε πλατφόρμα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός της Πολεμικής Αεροπορίας για ζητήματα Τεχνολογίας Ουίλ Ρόπερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία επιθυμεί να μετατρέψει τον υπάρχοντα στόλο βομβαρδιστικών σε «κάτι διαφορετικό», κάτι ικανό να μεταφέρει και να εκτοξεύσει βλήματα μεγάλης εμβέλειας.

Τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ που μεταφέρουν πυραύλους cruise δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο πρωταρχικός ρόλος των στρατηγικών βομβαρδιστικών, όπως το B-52 Stratofortress και το B-1B Lancer, είναι να κάνουν ό,τι και τα παραδοσιακά αεροσκάφη: πτήση πάνω από τους στόχους και η βαρύτητα θα κάνει τα υπόλοιπα, στέλνοντας τις βόμβες στους στόχους.

Ωστόσο, με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας να είναι πιο εξελιγμένα από ποτέ, αξίζει πραγματικά να διακινδυνεύσει ένα B-1B αξίας 415 εκατ. δολαρίων για να επιτύχει τον στόχο; Η Πολεμική Αεροπορία έχει κρίνει φυσικά πως όχι, προτιμώντας να αναμένει το νέο βομβαρδιστικό Β-21 Raider το οποίο θα είναι σε θέση να επιφέρει πλήγματα ακριβείας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Η πρόκληση είναι πώς να μετατραπεί ένα B-52, σχεδιασμένο σε μια εποχή όπου οι βόμβες βαρύτητας ήταν τα μόνα όπλα διαθέσιμα για τα αεροσκάφη του τύπου, σε «πλατφόρμα μεταφοράς πυραύλων», σημείωσε ο Ρόπερ. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το γραφείο στρατηγικών ικανοτήτων από το 2016, αν και η ιδέα του «κινητού οπλοστασίου» πρωτοεμφανίστηκε το 1995, όταν το αμερικανικό Ναυτικό πρότεινε την κατασκευή ενός ογκώδους πλοίου με 160 έως 200 σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων για βομβαρδισμό των εχθρικών ακτών.

Μία πρόταση του 2018, ανέφερε πως η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να «αντικαταστήσει το εξωτερικό σύστημα μεταφοράς βαρέων όπλων στο B-52H... ικανό να μεταφέρει πολλαπλά όπλα βάρους της τάξης των 5.000 έως 20.000 λιβρών, σε πτερυγικούς πυλώνες στα ακροπτερύγια του αεροσκάφους.

Ορισμένοι από τους πυραύλους που μπορεί τώρα να αναπτύξει το B-52 περιλαμβάνουν το Βλήμα Αέρος - Εδάφους (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - JASSM) και τις παραλλαγές του, τον Πύραυλο Κατά Μεγάλων Ναυτικών Μονάδων μεγάλου βεληνεκούς (LRASM) και το Βλήμα Αέρος - Εδάφους Ταχείας Αντίδρασης (Air-Launched Rapid Response Weapon - ARRW), η τελευταία από τις οποίες δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο.

Ειδικότερα, το όπλο μακράς εμβέλειας (LRSO), ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αναμένεται να στηρίξει την πυρηνική τριάδα των ΗΠΑ καθώς και να κρατήσει το B-52, ίσως το μόνο αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει το τεράστιο όπλο, για κάποια πρόσθετα χρόνια σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία.

Ο στρατηγός Τζον Χάιτεν, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε το 2017 ότι χωρίς το LRSO, «δεν μπορούμε να έχουμε το B-52 ως βιώσιμη πλατφόρμα».

Η Κίνα και η Ρωσία, τα κράτη που το Πεντάγωνο έχει θεωρήσει ως πρωταρχικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, έχουν επίσης προωθήσει τόσο τη δημιουργία οπλοστασίων πολυηχητικών πυραύλων όσο και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος. Η Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PLARF) έχει από καιρό επιδιώξει την εξειδίκευση σε μαζικές επιθέσεις πυραύλων, μια τακτική που ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από το να προσεγγίσουν στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Military.com διαπίστωσε ότι άλλα αεροσκάφη που διερευνήθηκαν για το ρόλο αυτό περιλαμβάνουν το μεταφορικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III και το C-130 Hercules, το οποίο ήδη διατίθεται σε έκδοση αεροπορικής υποστήριξης εξοπλισμένη με διάφορα όπλα. Μια παρόμοια πρόταση της Boeing έφτασε μέχρι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ανασυρόμενο πυροβόλο όπλο τοποθετημένο μέσα στο χώρο αποθήκευσης βομβών του B-1B.

Tags:
στρατηγικό βομβαρδιστικό, βομβαρδιστικά, βομβαρδιστικό, βομβαρισμοί, Πολεμική Αεροπορία, ΗΠΑ, B-52, αεροσκάφος, αεροσκάφη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK