00:25 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κατά 4% αυξήθηκαν, σύμφωνα με έκθεση του του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών (IISS), οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ανά τον κόσμο σε σχέση με το 2018, ιδίως λόγω του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών (IISS) κατέγραψε παγκόσμια αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2018 όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που είναι η μεγαλύτερη σε μια δεκαετία. Σύμφωνα με το λονδρέζικο think tank, η άνοδος οφείλεται στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αναφορά σημειώνει ότι κανένας από τους 15 πρώτους σε δαπάνες για την Άμυνα δεν έχει αλλάξει από πέρυσι, αν και υπήρξαν κάποιες μικρές αλλαγές τάξης. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν, ξοδεύοντας περισσότερα από τις επόμενες 11 χώρες στον κατάλογο σε συνδυασμό και τέσσερις φορές περισσότερο από το δεύτερο κράτος σχετικά με τα έξοδα, δηλαδή την Κίνα.

Τόσο ο αμερικανικός όσο και ο κινεζικός προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε κατά 6,6% σε σχέση με το 2018, δηλαδή στα 684,6 και στα 181,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το AFP, η αύξηση στα έξοδα των ΗΠΑ υπερκέρασε τον συνολικό προϋπολογισμό για την Άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα 15 κράτη με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για την Άμυνα το 2019 (σε δολάρια ΗΠΑ)
Τα 15 κράτη με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για την Άμυνα το 2019 (σε δολάρια ΗΠΑ)

Επίσης, και άλλοι προϋπολογισμοί σημείωσαν αύξηση -εξαιρουμένης της Ρωσίας- όπως αυτός της Ευρώπης, η οποία ξόδεψε 4,2% περισσότερο εν συγκρίσει με το 2018, επιστρέφοντας έτσι στο επίπεδο προ της οικονομικής κρίσης.

Η Ρωσία δαπάνησε 61 δισεκατομμύρια δολάρια, πέρσι, για τις στρατιωτικές ανάγκες, αν και το «Defense News» επισήμανε ότι από τότε που η Μόσχα αγοράζει από ρωσικές αμυντικές εταιρείες σε ρούβλια, ο πραγματικός αριθμός που αντιστοιχεί στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης είναι πιο κοντά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το διογκωμένο ποσό είναι μόνο το 21% των δαπανών των ΗΠΑ.

Το ποσό των ΗΠΑ, βέβαια, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική όπως αυτή αποτυπώθηκε από τις αρχές του 2018. Έτσι, η Ουάσινγκτον από μικρής εμβέλειας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο στράφηκε σε «έναν διακρατικό στρατηγικό ανταγωνισμό» με τη Ρωσία και την Κίνα. 

Ο προϋπολογισμός της Κίνας έχει επίσης διογκωθεί, ύστερα από ένα πλάνο δεκαετίας ώστε να καλύψει την απόσταση με τον τεχνολογικά ανώτερο αμερικανικό στρατό και ακόμα και να τον ξεπεράσει.

Η επένδυση σε διάφορους νέους τομείς, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τους υπερηχητικούς πυραύλους, την τεχνολογία stealth, τα διαστημικά όπλα και την επέκταση του στόλου -καθώς και αντιμέτρων σε όλα αυτά- έχουν βοηθήσει στη ροή του χρήματος.

Η αποδόμηση της Συνθήκης για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις (INF) από την Ουάσινγκτον, στις αρχές του 2019, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα γενιά ανάπτυξης πυραύλων.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία αναπτύσσει τεχνολογία υπερηχητικής αεράμυνας

Tags:
στρατιωτικός εξοπλισμός, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK