17:03 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (164)
0 10
Βρείτε μας

Η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απόρροια της προμήθειας των S-400, έχει προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή των προηγμένων αμερικανικών μαχητικών.

Αισθητές καθίστανται σταδιακά οι πρώτες επιπτώσεις στην παραγωγή των μαχητικών F-35 από την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Κι αυτό, διότι η έξοδος της Άγκυρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 έχει προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια εξαρτημάτων, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, περίπου 15 βασικά εξαρτήματα, τα οποία απαιτούνται για τα F-35 και τα οποία κατασκευάζονταν στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή δεν παράγονται «με τον αναγκαίο ρυθμό».

Παράλληλα, με βάση την ίδια αναφορά, η Lockheed Martin –εταιρεία ανάπτυξης των F-35– αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση νέων προμηθευτών για 1.005 διαφορετικά εξαρτήματα, τα οποία μέχρι πρότινος παράγονταν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και την αμερικανική απειλή περί επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων Patriot εκ μέρους της Τουρκίας για όσο διάστημα η τελευταία εξακολουθεί να διαθέτει τους S-400.

Τα προβλήματα στην παραγωγή των F-35 ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς ένα ακόμη αφορά την κακή συνήθεια των «καθυστερημένων παραδόσεων».

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των εκτός χρόνου παραδόσεων αυξήθηκε από τις 2.000 στις πάνω από 10.000. Μάλιστα, το 60% των περιπτώσεων αφορά 20 συγκεκριμένους προμηθευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κόστος 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί το πλέον δαπανηρό και αμφιλεγόμενο οπλικό project στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (164)
Tags:
αντιπυραυλικό σύστημα, αντιπυραυλική άμυνα, Ρωσία, Τουρκία, F-35, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK