17:05 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών F-35 εκδήλωσε η Ελλάδα με επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 εκδήλωσε η Ελλάδα με επιστολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, το ελληνικό Πεντάγωνο ζητά τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς, την ώρα που, όπως σημειώνει η δημόσια τηλεόραση, με διαδικασίες «fast track» προχωρά η απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η απόφαση για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής και τη διαμόρφωση των αεροσκαφών.

Στην ελληνική επιστολή φέρεται να σημειώνεται μάλιστα ότι η χώρα θα επιθυμούσε να αποκτήσει έξι F-35 μέσα στο 2021, εφόσον αυτά υπάρχουν και διατίθενται, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ. Την ίδια χρονιά αναμένεται, μάλιστα, και η άφιξη των γαλλικών Rafale, πρόσθεσε η δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι υπογραφές αναμένεται να «πέσουν» εντός Δεκεμβρίου.

Το χρονικό των συζητήσεων για την απόκτηση Rafale από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Thessaloniki Helexpo Forum, τον φετινό Σεπτέμβριο.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.  Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερθείς στα Rafale αλλά και στην απόκτηση γαλλικών φρεγατών, είχε σημειώσει πως πρόκειται για ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Η αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale είχε συζητηθεί μάλιστα μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική, τον Οκτώβριο.

Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά, μαχητικό, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK