00:44 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (724)
0 13
Βρείτε μας

Το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας έχει αποστείλει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ πρόταση για απόκτηση μαχητικών F-35. Τούρκος απόστρατος υποστράτηγος σχολιάζει στο Sputnik την εξέλιξη αυτή.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας έχει στείλει ήδη επιστολή στην Ουάσινγκτον σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ελλάδα ελπίζει να αποκτήσει από 18 έως 24 μαχητικά F-35, καινούρια ή μεταχειρισμένα. Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τα πρώτα μαχητικά μέσα στο 2021.

Ο απόστρατος υποστράτηγος των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Νετζάτ Εσλέν, σχολίασε στο Sputnik το αίτημα της Ελλάδας να αποκτήσει τα F-35.

Κατά την άποψή του, η Αθήνα βιάζεται να αποκτήσει αμερικανικά μαχητικά. Ερωτηθείς για την πιθανή ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Ελλάδας, ο Εσλέν τόνισε:

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσον αφορά τη γεωπολιτική της θέση και τις πραγματικές δυνατότητές της. Η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν εξυπηρετεί το αμερικανικό συμφέρον. Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

«Τα F-35 δεν είναι αόρατα στα συστήματα αεροάμυνας της Ρωσίας»

Αναφερόμενος στην ανησυχία της Ελλάδας για την απόκτηση της Τουρκίας των ρωσικών συστημάτων S-400 ο ειδικός επισήμανε:

«Εάν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά F-35, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει συστήματα S-400 εναντίον τους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτά τα μαχητικά δεν είναι "αόρατα" στα συστήματα ανίχνευσης των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Για αυτό ακριβώς ανησυχούν οι ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να πιέζει για την απόκτηση των F-35, η Τουρκία θα είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτών των μαχητικών από την Αθήνα χρησιμοποιώντας τα S-400. Όταν η Άγκυρα τοποθετήσει τα S-400 στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποκτήσει περιφερειακή στρατηγική κυριαρχία ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της περιοχής που εφαρμόζουν προκλητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να φτιάξει εργοστάσια αντί να αποκτήσει F-35»

Ο Εσλέν τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά συμφέροντα. «Θα ήταν καλύτερα εάν η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε καταθλιπτική κατάσταση, αντί να αγοράσει τα F-35, να ξοδέψει αυτά τα χρήματα για την κατασκευή εργοστασίων στη χώρα».

Στο τέλος, ο ειδικός ανέφερε την πίεση που ασκείται πάνω στην Τουρκία από τις δυτικές χώρες:

«Ενάντια σε ποιον επιθυμεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-35; Γιατί η Γαλλία έστειλε το αεροπλανοφόρο της στην Ανατολική Μεσόγειο; Σήμερα οι απειλές κατά της Τουρκίας προέρχονται από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν δυνάμεις που αποτελούν απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν/Κουρδικές Μονάδες Αυτοάμυνας YPG. Κατά συνέπεια, η Άγκυρα αναγκάζεται να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της. Η αποφασιστικότητά της για την απόκτηση και τη χρήση των S-400 είναι απολύτως δικαιολογημένη».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (724)
Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, S-400, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK