13:46 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Ο Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε στο Sputnik για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, καθώς και τις συνεργασίες που πρέπει η χώρα να επιδιώξει.

Για αναγκαίο πλουραλισμό της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική έκανε λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο Sputnik, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit.

Ο κ. Φίλης τόνισε μάλιστα ότι «η διοίκηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ασταθής και ευμετάβλητη. Άρα δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαρτάται απόλυτα από τις επιθυμίες ή τις επιδιώξεις ή τα συμφέροντα των Αμερικανών και πού τα δικά μας, με τα δικά τους, τέμνονται».

«Να μπουν σε μια ρεαλιστική βάση οι σχέσεις με τη Ρωσία»

«Ως προς τη Ρωσία και την Κίνα πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένας πλουραλισμός στην εξωτερική πολιτική. Απαιτούνται ισχυρές δόσεις πλουραλισμού στην εξωτερική μας πολιτική και οπωσδήποτε για εμένα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο το να προσεγγίσουμε εκ νέου τη Ρωσία μετά από μία δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας λόγω αυτών που προέκυψαν με τους διπλωμάτες και τις εκατέρωθεν απελάσεις», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Με τη Ρωσία οι σχέσεις πρέπει να μπουν επιτέλους σε μια ρεαλιστική βάση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου Καραμανλή – Πούτιν, πιστεύω ότι οι σχέσεις μας δεν είχαν τεθεί σε μια ρεαλιστική βάση. Ήταν περισσότερο προσδοκίες, ήταν κάποιοι μύθοι εθνικοί οι οποίοι υπερτερούσαν των πραγματικοτήτων. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα. Είναι μια χώρα που πλέον ασκεί επιρροή, όχι μόνο στον μετα-Σοβιετικό χώρο, αλλά και πέραν αυτού, βλέπουμε τι γίνεται στη Συρία. Ασφαλώς είναι μία χώρα με τα δικά της προβλήματα που από την οικονομική οπτική είναι μία μεσαίου τύπου δύναμη, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως να τις βάλει σε μια ρώτα ρεαλισμού, για να ισορροπήσει και αντίστοιχες σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Δύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται ο προσανατολισμός μας στη Δύση. Σε καμία περίπτωση, απλώς πρέπει να τον εμπλουτίσουμε και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που παρά την στρατηγική σχέση που έχουμε αναπτύξει με τις ΗΠΑ- κι αυτή είναι ευπρόσδεκτη- βλέπουμε μία διοίκηση στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή που είναι ασταθής και ευμετάβλητη. Άρα δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαρτάται απόλυτα από τις επιθυμίες ή τις επιδιώξεις ή τα συμφέροντα των Αμερικανών και που τα δικά μας με τα δικά τους τέμνονται».

«Η Ελλάδα να να εντείνει τη συνεργασία με την Κίνα»

Ο κ. Φίλης σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τη συνεργασία ειδικότερα στον τομέα των επενδύσεων».

«Γιατί σε τελική ανάλυση ακούμε πολλές φορές από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι δεν θα ήθελαν ρωσικές ή κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν αυτό. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ζεστό χρήμα, έχει ανάγκη από άμεσες ξένες επενδύσεις, έχει ανάγκη να τονώσει την οικονομία για να πατήσει γερά στα πόδια της γιατί είναι βασικός συντελεστής ισχύος η οικονομία και εφόσον λοιπόν υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι λειτουργούν μέσα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και μέσα στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο από την Κίνα, τη Ρωσία από οποιαδήποτε χώρα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη να επενδύσει στη χώρα μας. Σε τελική ανάλυση ας υπάρχει κι ένας υγιής ανταγωνισμός ο οποίος για το καλό το δικό μας θα είναι», είπε ο κ. Φίλης.

Οι προκλήσεις της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή

Σε ερώτηση του Sputnik για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Φίλης μίλησε για μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται μια σειρά προκλήσεων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων -της Ευρωπαϊκής, της Ασιατικής και της Αφρικανικής- σε μια περιοχή που συγκεντρώνονται μια σειρά προκλήσεων:

  • Από το προσφυγο-μεταναστευτικά ρεύματα και το τζιχαντιστικό δίκτυο, μέχρι των ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ειδικότερα ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή που σχετίζονται με τη Συρία, τις εξελίξεις εκεί, αλλά και με σειρά ασταθών καθεστώτων στην ευρύτερη περιοχή από Βόρεια Αφρική μέχρι και Μέση Ανατολή.
  • Με το κομμάτι της ενέργειας το οποίο είναι εξόχως σημαντικό και για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για τις προοπτικές των κρατών ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να συμπράξουν για να προκύψει η σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Ασφαλώς και οι εξελίξεις γύρω από τα δυτικά Βαλκάνια οι οποίες μας αφορούν ιδιαίτερα διότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργήθηκε μια προσδοκία πως η περιοχή αυτή θα μπορούσε να κλείσει τις πληγές οι οποίες έχουν μείνει ανοικτές από τη δεκαετία του '90, διότι πολλά από τα προβλήματα των Βαλκανίων μπήκαν κάτω από το χαλί τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό, όμως, ακόμη δεν έχει γίνει κατορθωτό και μετά την απόφαση της Γαλλίας, για τους λόγους που είχε ο πρόεδρος Μακρόν, φαίνεται ότι υπάρχει ένας κίνδυνος ορατός -αν δεν αλλάξει κάτι- να δούμε μια ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των εθνικισμών στην περιοχή, του Αλβανικού.

Ο αλβανικός εθνικισμός ενεργοποιεί τον σερβικό. Ο βουλγαρικός εθνικισμός είναι πάντα εκεί, καταλαβαίνετε ότι επειδή έχουμε δύσκολες σχέσεις μεταξύ των χωρών, επειδή έχουμε εθνοτικές διαφορές, επειδή έχουμε το αλβανικό στοιχείο το οποίο είναι πολύ ισχυρό πληθυσμιακά με βλέψεις κάποιων κύκλων για μια μεγάλη Αλβανία, επειδή έχουμε τη Βοσνία η οποία είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος. Το Κόσοβο είναι κάτι σαν κράτος. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά διαμορφώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή.

Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί και πρέπει και θέλει νομίζω να αποτελέσει έναν δίαυλο των κρατών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για αυτό όπως είναι η Ιταλία και η Αυστρία για να παίξουν τον ίδιο ρόλο. Εμείς από εκεί και πέρα έχουμε μόνο μία επιλογή, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταθεροποιήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια σε πρώτη φάση κι από εκεί και πέρα μέσα κι από ελληνικές επενδύσεις να προκύψει μια άλλη προοπτική, οικονομική για τους λαούς της περιοχής».

Tags:
Βαλκάνια, ΗΠΑ, Ρωσία, Συρία, Κίνα, συμφωνία των Πρεσπών, Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φίλης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK