22:48 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Για έξαρση της προκλητικότητας της Τουρκίας έκανε λόγο και χαρακτήρισε κορύφωση αυτή την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Για έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης που ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν την εκδήλωση, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για έξαρση της προκλητικότητάς της, ενώ όπως είπε η κορύφωση αυτής ήταν το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι επικρατεί προβληματισμός σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε άλλες όπως η Αίγυπτος, ενώ εξέφρασε την προσδοκία το θέμα αυτό να θιγεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αύριο θα συναντήσει στο Λονδίνο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, μια κορύφωση αν θέλετε, το λεγόμενο μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί με την Λιβύη στα θέματα των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Ένα μνημόνιο που δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό υπόβαθρο, αλλά την ίδια στιγμή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις χώρες της περιοχής για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι που δεν προβληματίζει απλά την Ελλάδα και την Κύπρο, προβληματίζει και την Αίγυπτο, προβληματίζει όλα τα κράτη της περιοχής και ευελπιστούμε ότι στην αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα προκύψουν κάποια δεδομένα τα οποία θα οδηγήσουν σε έναν τερματισμό όλων αυτών των παράνομων ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας, που επαναλαμβάνω δημιουργούν μία αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία και θεωρώ ότι αυτό είναι το μήνυμα και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την συνάντηση του Βερολίνου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα που είναι μια άτυπη διάσκεψη για να προετοιμαστεί το επόμενο βήμα, δηλαδή η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

«Είναι σημαντικό ότι υπήρξαν αποτελέσματα στην συνάντηση του Βερολίνου ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εμείς είμαστε έτοιμοι κι αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος (σ.σ. Αναστασιάδης) μετέφερε στον γενικό γραμματέα, να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η σύγκλιση μιας άτυπης διάσκεψης, στη μορφή του Grand Montana έτσι ώστε να αποφασιστεί επίσημα η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Ουσιαστικές συνομιλίες που για να μπορούν να φέρουν αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον. Άρα είναι ένα θέμα, που θεωρώ ότι θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ένας διάλογος για να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, να μην έχουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον κι ένα κατάλληλο περιβάλλον δεν επιτρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση αυτή τη συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο: «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά»

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία: Ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Tags:
Νίκος Χριστοδουλίδης, Ελλάδα, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, Ανατολικό Αιγαίο, Κύπρος, Αιγαίο, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK