21:37 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
1 0 0
Βρείτε μας

Με τη διεθνοποίηση του ζητήματος απαντά η Ελλάδα στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, φέρνοντας το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Να αποτρέψει νέα δεδομένα επιχειρεί η Κύπρος.

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καθώς η Αθήνα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ η Λευκωσία προχωρά σε «διπλωματική εκστρατεία» για αποτροπή νέων δεδομένων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέτει επί τάπητος το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Δένδιας για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και ταυτόχρονα «παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

«Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

«Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Επισήμανε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να υπάρξει άμεση απάντηση στον ΟΗΕ.

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας τα ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, καθώς έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του θέματος ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Την ίδια μέρα (Πέμπτη), η ελληνική Βουλή καλεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης.

«Καλούμε την Πέμπτη στην Αθήνα τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου (σ.σ Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ) γιατί θέλουμε να επιβεβαιωθεί, να γίνει ευρύτερα γνωστό, ότι το πολιτικό σκηνικό της Λιβύης είναι “δικέφαλο” και πως το κοινοβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τη συμφωνία της Τρίπολης με τον Ερντογάν και την έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, με τις παραπάνω διεργασίες, οι νομικές υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται τόσο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης όσο και το κείμενο που η Ελλάδα αναμένεται να στείλει σύντομα στον ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι υπέγραψε τη συμφωνία η οποία αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους, ενώ έστειλε το κείμενο και στον ΟΗΕ. Την Κυριακή, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.

Η Κύπρος αντιδρά στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης με «διπλωματική εκστρατεία»

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος προχωρά σε «διπλωματική εκστρατεία» για την αποτροπή νέων δεδομένων μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η Λευκωσία θέλει να αποτρέψει τα δεδομένα που η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ενέργειές της.

«Η στόχευση είναι να γίνει διαχείριση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι σε «διαρκή διαβούλευση και επικοινωνία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους».

«Η κυβέρνηση μελετά και λαμβάνει μέτρα χωρίς να προβαίνει σε τυμπανοκρουσίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού», σημείωσε.

Ο κ. Σεντώνας κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

«Η στόχευση είναι να γίνει διαχείριση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν είναι επιθυμία της δικής μας κυβέρνησης να μπει στη λογική των προκλήσεων, διότι εκείνο που ενδιαφέρει και εκείνο που είναι εν τέλει η κατεύθυνση, είναι να λειτουργήσουμε με έναν τρόπο που θα επενεργεί θετικά ως προς τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή και όχι το ανάποδο», υπογράμμισε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πάντως ότι με τις τελευταίες εξελίξεις δυσκολεύει και η υπόθεση με το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο παρασκηνιακός ρόλος του ΝΑΤΟ και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Δένδιας: Επί τάπητος η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού: Δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
Λιβύη, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Νίκος Δένδιας, Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK