02:20 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (286)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε στήριξη της ΕΕ προσβλέπει η Ελλάδα για την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύη. Ρητή αναφορά αναμένεται να περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων.

Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται το διπλωματικό θερμόμετρο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών.

Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, τόσο προς τον γ.γ. του Οργανισμού όσο και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσει τα επιχειρήματά της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Το περιεχόμενο των επιστολών αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην πρώτη επιστολή, η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Στη δεύτερη επιστολή, τονίζεται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα».

Το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης απασχόλησε και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής χτες, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», είπε ο υπ. Εξωτερικών.

Απέναντι στην Τουρκία και η Ε.Ε.

Το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις και δημοσιεύματα, στο κείμενο συμπερασμάτων θα γίνεται ρητή αναφορά καταδίκης της συμφωνίας. Εκεί στρέφει το ενδιαφέρον της πλέον η Αθήνα.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων συμπεριελήφθη αναφορά ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

​Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε και το ΚΥΠΕ επικαλούμενο δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο, η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», φέρεται να αναφέρει το σχέδιο της τελικής δήλωσης.
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (286)
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Λιβύη, Τουρκία, συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK