14:46 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Όλη η διεθνής κοινότητα τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας, αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η παρανομία δεν γεννάει δίκαιο, διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος μας όσον αφορά το σύμφωνο Τουρκία - Λιβύης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και επισήμανε ότι «είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι μόνο το διεθνές δίκαιο εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και ειδικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση της παραβατικότητας των γειτόνων μας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται».

Για τη συνάντηση με τον κ. Βούτσιτς, είπε ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις και πρόσθεσε ότι προχωρούν ώστε να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν.

«Αναβαθμίζεται η ελληνοσερβική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Προτεραιότητα είναι οι υποδομές και η ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή από Πειραιά σε Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας πρέπει να προσβλέπει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ η Ελλάδα στηρίζει τους αγωγούς Σερβίας - Βουλγαρίας.

«Η Σερβία θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει έναν αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Η Σερβία ανταποκρίθηκε στο αίτημα να φιλοξενήσει έναν αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια έμπρακτη αλληλεγγύη όχι προς την Ελλάδα, αλλά προς αυτά τα παιδιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ και ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ του διαλόγου Σερβίας - Πρίστινας, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι απαραίτητη η άρση του εμπάργκο του Κοσόβου στα σερβικά προϊόντα.

Βούτσιτς: Η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος της Ελλάδας

Το μήνυμα ότι η Σερβία είναι φίλος της Ελλάδας και των Ελλήνων έστειλε, από τη μεριά του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Λίγες είναι οι χώρες που θα βρουν έναν τόσο τίμιο φίλο», είπε ο Σέρβος πρόεδρος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η Ελλάδα παρείχε υποστήριξη για το Κόσοβο.

«Σας ευχαριστούμε που σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», δήλωσε.

Αναφερθείς στις εξελίξεις με την Τουρκία, τόνισε ότι «η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική κυριότητα της Ελλάδας και στη στεριά και στη θάλασσα».

Για την οικονομία, είπε ότι η ατμόσφαιρα στην Αθήνα και στην Ελλάδα έχει αλλάξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεσμεύτηκε ότι «θα δείτε περισσότερους Σέρβους επενδυτές τα επόμενα χρόνια».

Για τα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι «είναι υποχρέωσή μας να τα βοηθήσουμε».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στα γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «η Σερβία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα κλεμμένα γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο».

«Θα έχετε παντού αυτή την υποστήριξη από τη Σερβία», κατέληξε ο κ. Βούτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης για Ελλάδα και Σερβία: Η μια χώρα να φυλάει την πλάτη της άλλης

Tags:
Λιβύη, Τουρκία, Σερβία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK