ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
0 10
Βρείτε μας

Το αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αναδείχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Επόμενος σταθμός στην διπλωματική αντεπίθεση, η Σύνοδος Κορυφής, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Θα ενταθεί η διπλωματική πίεση από πλευράς της Αθήνας, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, που μίλησε στο Sputnik.

Το αρραγές εθνικό μέτωπο αναδείχθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με κεντρικό θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα και την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας πως «διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, στο Sputnik, ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, καθώς ο Ερντογάν έχει ανεβάσει τους ρυθμούς, επιδιώκοντας άμεσα αναθεώρηση του υπάρχοντος status quo και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. «Προσπαθεί να μεταφέρει τη διαφορά Ελλάδος-Τουρκίας, σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, από το Καστελόριζο στα νότια της Κρήτης. Η κατάσταση είναι αντικειμενικά πολύ σοβαρή. Δεν οδηγεί, όμως, σε θερμό επεισόδιο. Παρατηρώντας όλες τις κινήσεις των Τούρκων, βλέπουμε ότι είναι αποκλειστικώς διπλωματικές. Η Τουρκία δεν μπαίνει στη λογική στρατιωτικοποιήσεως, το αποφεύγει. Κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσει να κινείται μόνο διπλωματικά».

Η Τουρκία προχωράει ταχύτατα στις διεκδικήσεις της 

«Η Τουρκία, στις 13 Νοεμβρίου, με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον Οργανισμό, ενημέρωνε ουσιαστικά ότι θεωρεί δικές της όλες τις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Η Τουρκία θεωρεί πως όλη η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου της ανήκει. Προσκαλεί την Ελλάδα να συνεννοηθούν για να οριοθετήσουν αποκλειστικώς τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Ρόδου έως και την Κρήτη. Έπειτα από 17 ημέρες, υπέγραψε μια Συμφωνία με τη Λιβύη, με την οποία διεκδικεί και όλες τις περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Προχωράει, δηλαδή, με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτά που θα διεκδικήσει στην περιοχή. Δημιουργεί ραγδαία νέα δεδομένα», όπως εξηγεί, μιλώντας στο Sputnik, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Δεν "θα" το κάνει. Το έχει ήδη κάνει».

Τα επόμενα βήματα στην ελληνοτουρκική σκακιέρα

Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα από δω και πέρα; «Ως προς το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, με μικρές πιθανότητες επιτυχίας έως και μηδενικές. Το θέμα είναι αν υπάρξει αλλαγή κυβερνήσεως στη Λιβύη, το οποίο το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου, αύριο, στην ελληνική Βουλή, αλλά και η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες», επεσήμανε ο κύριος Συρίγος.

Στη μεγάλη εικόνα, πώς αντιμετωπίζεται η Τουρκία; «Το πρώτο, σχετίζεται με μέτρα στοιχειώδους άμυνας, τα οποία, ήδη, έχουμε αρχίσει και λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τις περιοχές μας νότια της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός ΓΕΝ, θα μεταφερθούν στην Κρήτη κάποιες μονάδες του στόλου. Αυτονοήτως, λαμβάνονται αμυντικά μέτρα όταν αντιμετωπίζεις κινδύνους.

Από κει και πέρα, γίνονται κινήσεις σε διεθνές επίπεδο και σε διπλωματικό επίπεδο. Αφενός μεν, ως προς την καταδίκη αυτών των κινήσεων της Τουρκίας από την Ε.Ε., το οποίο άρχισε προχθές με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και συνεχίζεται με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Εκτός από την εθνική σύμπνοια που ανέδειξε το ΕΣΕΠ, υπάρχει σχέδιο; «Ναι, αυτά συζητήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν μπήκαμε, όμως, στη συζήτηση περί των θεμάτων της Άμυνας».

Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε.

«Έχουν παγώσει όλα τα ενταξιακά κεφάλαια, έχουν παγώσει όλα τα κονδύλια, έχουν παγώσει ακόμη και οι συναντήσεις-συνομιλίες που γίνονται σε επίπεδο ανώτατης εκπροσωπήσεως μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά έχουν γίνει λόγω της Κύπρου. Είναι και θα παραμείνουν παγωμένα. Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώ ότι πέραν αυτού, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας την κατάσταση. Επομένως, εκείνο που εμείς ζητούμε είναι να επεκταθούν αυτά και στην περίπτωση της Ελλάδος. Να επεκταθούν και να καλύπτουν και τη δική μας περίπτωση, αυτό ζητάμε. Είναι το μόνο που μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Συρίγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελισσαίος Βαγενάς για Τουρκία στο Sputnik: Φτιάχνει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με τις πλάτες ΝΑΤΟ-ΕΕ

Μητσοτάκης για Ελλάδα και Σερβία: Η μια χώρα να φυλάει την πλάτη της άλλης

 

 

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
Tags:
ΕΕ, Λιβύη, Ερντογάν, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK